Bistriţa : Formularul E112 poate salva vieţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa : Formularul E112 poate salva vieţi
Bistriţa : Formularul E112 poate salva vieţi

Doi bistriţeni şi-au redobândit speranţa după ce au suferit intervenţii în străinătate. Mihai şi Ramona au aflat de formularul miraculos de la cunoştinţe şi au avut, fiecare , mai multe intervenţii la o clinică din Budapesta

Ramona Cristea şi Mihai Maier sunt doi bistriţeni norocoşi care au aflat avantajul formularului E 112, care permite tratamente în străinătate asiguraţilor din ţară.  Ambii bistriţeni au o malformaţie la nivelul creierului. Mihai e sănătos acum, iar Ramona aşteaptă intervenţia decisivă de la anul, din iunie.

Purtată de la un medic la altul

Ramona Cristea are 28 de ani şi suferă de o malformaţie la creier. Tânăra povesteşte că, de când era mică, avea dureri de cap şi că primit o mulţime de diagnostice până când specialiştii de la Târgu-Mureş au identificat exact problema ei. „Am mers pe la medicii din Bistriţa. Unii mi-au spus că sunt anemică, alţii că poate sunt gravidă sau că am lipsă de calciu. Numai la Târgu Mureş mi s-a identificat malformaţia aceasta“, spune fata. Şocul unei boli care nu-i permite să se bucure, să se întristeze, să citească sau să ridice greutăţi, a fost imens. „O săptămână nu am ştiut ce să fac. Am început să distribui nişte afişe umanitare, dar nu am adunat bani. De la Mureş mi-au spus că operaţiile costă între 5.000 şi 50.000 de euro. De la cumnatul meu am aflat de formularul E112. Mi-am făcut dosarul. Cei de la Casa de Asigurări m-au ajutat cu sfaturi şi informaţiile de care am avut nevoie. Am solicitat de mai multeo ri decontarea de bani pentru tratamente. Am fost la o clinică din Budapesta, de trei ori, şi acuma aştept operaţia de la anul“, mai spune tânăra.

Mihai şi-a revenit după trei operaţii

Nicoleta Maier spune că soţul ei a trecut prin aceeaşi experienţă  ca a Ramonei şi că acum, graţie tratamentelor din Ungaria, este un om sănătos. „Noi am fost la mai mulţi doctori din Mureş, Cluj, Bucureşti. Peste tot ne-au spus că nu pot face asemenea operaţii că nu au aparatură. Nu am ţinut neapărat să plecăm peste hotare. Apoi am aflat, de la cunoştinţe, de formularul E 112. Soţul meu, Mihai, suferit trei intervenţii şi, la două luni de la ultima intervenţie, e perfect sănătos”, spune Nicoleta Maier.

Şase formulare eliberate anul acesta

Camelia Toma, consilier juris’dic în cadrul casei de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud, spune că doar şase formulare s-au eliberat în acest an. „Am avut cerere pentru şase formulare E 112 în acest an. Una a fost respinsă pentru că dosarul nu era complet şi cinci au fost eliberate. Cred că toate pentru acceaşi persoană, care a suferit mai multe intervenţii în Ungaria“, a explicat consilierul  juridic.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite