Bistriţa: Portret/ Floarea Cosmi - povestea opincilor din Runcu Salvei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Dacă lelea Floarea Cosmi din Runcu Salvei ar vrea să îşi dezvolte afacerea, cartea de vizită ar putea arăta astfel: Floarea Cosmi, singurul opincar din judeţul Bistriţa-Năsăud.

A furat meserie de la regretatul său soţ, meşterul popular Dumitru Cosmi, dar meşteşugul a fost păstrat din moş-strămoşi. Mai demult, opincile erau făcute din piele de vită sau porc tăbăcită, încreţite lateral, terminate la vârf cu un gurgui, prinse mai apoi pe picior cu aţă de lână, în nojiţe sau cu curele din piele. Astăzi, sunt un pic mai uşor de confecţionat, deoarece materialul necesar fabricării este mai simplu de prelucrat.
„Astăzi, o pereche de opinci pentru bărbaţi costă 20 lei, în timp ce pentru femei preţul scade la 10, iar pentru copii, la doar 5 lei. Piaţa de desfacere cea mai bună a rămas comuna Zagra, în rest, opincile nu prea mai au căutare”, ne povesteşte nostalgică femeia.

Purtate mai mult de artişti


Astăzi, opincile sunt purtate mai puţin de ţărani şi mai mult de artiştii pe care-i admirăm pe scenele ţării. Runcanii au oferit în dar încălţări unor interpreţi precum Maria Ciobanu sau Cristian Pomohaci, dar şi celor care sunt pe cale de a se afirma. „Şi acum, la noi acasă,  vin des oameni ca să vadă atelierul unde a muncit Dumitru, mai mult decât să cumpere. Şi acum îmi amintesc, cum vara, în zilele cu soare, Dumitru mergea la coasă. Pe la amiază, mă duceam cu oala cu mâncare. Ne-am înţeles bine, cu toate că, atunci când lucram la opinci, nu grăiam unul cu altul, să nu ne încurcăm la numărat. Acum, degeaba. Se pierd tradiţiile. Luăm de la ceilalţi, de peste gard, lucruri rele, fără valoare. La noi, e păcat de Dumnezeu că avem asemenea tradiţii, şi nu facem nimic ca să le păstrăm. Amu’ tinerii nici nu mai ştiu ţese”, ne spune, cu regret, lelea Floarea Cosmi.

Zilele unei femei văduve

Când nu merge prin târguri în ţară, lelea Floare îşi vede de gospodăria de la Runcu Salvei. Lelea Floarea este vestită în zonă şi pentru talentul culinar. Face nişte plăcinte cu brânză, de care nu te mai saturi, dar şi nişte prescuri pe care le prepară după un anumit ritual. Lelea Floarea este un om căruia îi place să dăruiască, pentru că aşa cum ne spune „dar din dar se face”. Talentul în bucătărie l-a moştenit de la mama sa, deoarece când s-a căsătorit trebuia să ştie să ţină o casă şi un bărbat.

A fost o femeie descurcăreaţă şi acest lucru a ajutat-o în viaţă, mai ales acum când a rămas singură. Nu se plânge, pentru că este convinsă că Dumnezeu o va ajuta să treacă peste toate. Lelea Floarea Cosmi are profilul specific al femeii de la ţară, o femeie puternică şi muncită.
Până cînd Dumnezeu o va chema lângă Dumitru al ei, lelea Floarea mai cutreieră târgurile prin ţară pentru a face cunoscute tradiţiile.

Însă, până atunci, să nu uităm de obiceiuri, căci, într-o zi, ele vor intra în pământ cu ultimii meşteri. Nu peste mult timp, încălţările care ne-au făcut strămoşii să păşească înainte vor deveni amintire pe Valea Someşului.

Întrebări şi răspunsuri


F.C.: Am fost nevoiţi să cautăm să facem bani. Pentru a câştiga mai bine, bărbatul meu, Dumnezeu să îl ierte, a bătut ţara la diferite târguri şi manifestări populare, truda fiindu-i apreciată cu diplome şi premii. Apoi, a mai lucrat la Nimigea, Salva, Năsăud şi în Maramureş şi am trecut peste toate.



F.C.:Am trăit în pace, nu am ştiut niciodată ce îi aia gelozie. Ne-am luat de dragi şi dacă, câteodată, mă supăram pe moşu’, ieşeam până afară şi intram iară în casă cu voie bună, că doar noi doi ne aveam.

Ce-i place

Îi place să trebăluiască în bucătărie. Face plăcinte cu brânză, care sunt admirate la festivalurile de panificaţie, cu care a obţinut importante premii. Secretul e că lucrează cu dragoste şi în gând cu Dumnezeu. Tot cu o rugăciune, începe lucrul şi la prescuri, pe care le pregăteşte cu sfinţenie, într-un mod aparte.

Ce nu-i place

Nu se împacă cu gândul că, opincăria se va pierde, pentru că nimeni nu mai e interesat să o practice. Regretă că, din păcate, Dumnezeu nu a înzestrat-o  cu prunci, pentru că poate aşa o lăsa moştenire.

Profil

72 de ani, născută în comuna Runcu Salvei, judeţul Bistriţa-Năsăud

Educaţia,

Şcoala primară

Experienţa

Meşter popular

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite