Filip Moisil: „Mi-am dorit să devin pilot, dar am ajuns inginer ca tatăl meu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul tehnic al fostei regii de apă are o paletă largă de pasiuni. În 15 ani a adunat peste 5.000 de timbre, dar aviaţia i-a fost mereu la suflet.

Filip Moisil a crescut la poalele Ineului din Munţii Rodnei, în comuna Şanţ. A avut o copilărie pe cât de frumoasă, pe atât de interesantă. Cu un constructor în familie, Filip Moisil îşi dorea de mic să calce pe urmele lui. „Eram mic şi când mă întreba lumea ce vreau să mă fac când voi fi mare, spuneam inginer constructor. Vroiam să fac şi eu clădiri ca tatăl meu", povesteşte fostul şef de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Române. A intrat la şcoală şi şi-a descoperit pasiunea care îl urmăreşte şi în ziua de astăzi: aviaţia. În prima fază s-a axat pe aeromodelism. Confecţiona avioane şi rachete din plastic, lemn sau hârtie. Era foarte preocupat de aceste aparate, vroia să afle cât mai multe şi prin clasa a IV-a s-a abonat la revista „Aeromodelism". A prins tehnica, şi-a îmbunătăţit cunoştinţele şi şi-a construit aparate de zbor pe care le-a expus în toată casa. Viitorul inginer a crescut şi şi-a descoperit încă o pasiune, filatelia. Timp de 15 ani a colecţionat vreo 6000 de timbre. „Aveam foarte multe, cu diferite teme, chiar şi cu Unirea din 1918, dar am rămas fără ele. Le-am împrumutat cuiva pentru a participa la o expoziţie şi pe drum i s-au furat", povesteşte trist inginerul.

Munţii Rodnei „casa lui de suflet"

Avioanele şi rachetele lui Filip erau lansate de pe piscurile Munţilor Rodnei, locul în care îşi petrecea o bună parte din fiecare vacanţă. „Aceşti munţi sunt oaza mea de linişte. De când eram în clasa a II-a până în 1998, nu a fost an în care să nu urc pe munte", spune directorul de la Aquabis. Nu doar munţii sunt îndrăgiţi de Filip, ci şi peşterile. Pe vremea studenţiei organiza diverse acţiuni ecologice, tabere şi trasee turistice prin munţi şi peşteri. I-a plăcut mult şi sportul. O altă pasiune a inginerului este schiul şi biatlonul. A făcut 7 ani performanţă în această ramură, printre rezultatele obţinute la numeroasele competiţii la care a participat fiind locul III la faza naţională. Şi-a dorit foarte mult să se facă pilot, însă a fost martorul unui eveniment neplăcut care l-a descurajat. Pe vremea când era aproape gata cu liceul, se pregătea de şcoala de aviaţie şi s-a apucat mai întâi de paraşutism. Nu a sărit niciodată pentru că, spune el, când a participat la o demonstraţie, antrenorul a căzut şi a murit. „M-am îngrozit de ce s-a întâmplat şi am renunţat la ideea de a încerca să pilotez", mărturiseşte nostalgic Filip.

S-a încheiat şi acest capitol, iar tânărul a dat examen la Facultatea de Construcţii-Instalaţii din Cluj, în urma căreia a devenit inginer constructor, ca tatăl său, aşa cum şi-a dorit. După absolvire a muncit 2 ani în proiectare, apoi a fost directorul unei firme specializate în instalaţii, iar din 2005 până în 2008 a fost şeful Sistemului de Gospodărire a Apelor B-N, perioadă în care a pus bazele Centrului de perfecţionare de la Colibiţa, investiţie finalizată în proporţie de 80%. De anul trecut, este director tehnic în cadrul fostei regii de apă, unde gestionează resursele de apă potabilă.

PROFIL

Născut: 12.02.1973, la Rodna

Stare civilă: căsătorit, 2 băieţi

Educaţie: Universitatea Tehnica Cluj-Napoca - Facultatea de Construcţii, Instalaţii

Întrebare/Răspuns

În ce ramură aţi avut cele mai mari satisfacţii?

La SGA a fost cea mai frumoasă perioadă, cu cele mai multe satisfacţii. Am reuşit în câţiva ani sa punem pe picioare câteva lucruri importante pentru judeţ. Am început lucrări hidrotehnice pe cursurile de apă, s-au pus nişte reguli pe Lacul Colibiţa, care acum din păcate nu se mai păstrează şi am început construţia unei locaţii de 4 stele, lângă lac, unde tot ce înseamna personal de la Apele Române să poată face cursuri de perfecţionare.

Ce-i place

Lui Filip Moisil îi place sa muncească în gospodărie, la ţară. Îi place foarte mult cicloturismul şi de câţiva ani deţine şi permis internaţional de conducere a bărcilor cu motor. Îi place să organizeze acţiuni ecologice, să viziteze zona Moldovei şi să stea în compania oamenilor dintr-o bucată.

Ce nu-i place

Urăşte minciuna şi nu-i place vorba multă. Este omul care se ghidează după deviza: „Fapte, nu vorbe!". Nu-i plac oamenii stresaţi pentru că îi influenţează negativ starea de spirit.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite