Fermierii bistriţeni şi-au spus ofurile europarlamentarului Rareş Niculescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fermieri, şefi de instituţii şi primari din Bistriţa-Năsăud s-au întâlnit astăzi, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean, cu europarlamentarul Rareş Niculescu, vicepreşedintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European.

Tema discuţiei a constituit-o politicile agricole comune practicate de Uniunea Europeană. Una dintre probleme dezbătute a fost subvenţiile pe suprafaţa agricolă. „Parlamentul European doreşte o distribuţie echitabilă  a acestor subvenţii în toate statele. Sunt ţări precum Franţa şi Spania unde subvenţiile la hectar sunt de circa 300-400 de euro", spune Niculescu.

Acesta a mai afirmat că doar agricultorii activi vor mai primi subvenţii pentru pământul cultivat. „Astfel  se rezolvă problema numeroaselor terenuri nelucrate şi lăsate în paragină", adaugă europarlamentarul.

Problema subvenţiilor în zootehnie

În sală au fost prezenţi şi fermieri care au exploataţii zootehnice. Unii dintre ei declară că sunt în pragul falimentului. „Sunt îngropat în datorii. Cei de la bancă mă somează să-mi plătesc datoriile. În situaţia mea sunt şi alţi 6 fermieri din judeţ. Când am început să intru pe producţie, statul mi-a tăiat orice formă de sprijin. Pe lângă restanţele la bancă, am restanţe şi la plata furajelor, a utilităţilor. Faceţi ceva până nu ne pierdem fermele", spune Martin Vereş, un fermier în vârstă de 42 de ani din satul Bozieş, comuna Chiochiş.

El are o fermă cu 28 de vaci. Însă doar pentru 15 dintre acestea primeşte subvenţie. „Dacă fermierul a declarat la început că are 15 vaci, statul îi dă subvenţie doar pentru cele 15, deşi în prezent el are 28. Soluţia ar fi să-şi înfiinţeze o altă exploataţie zootehnică, ceea ce a mai complicat", susţine Emil Scurtu, directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură BN.

„Fermierii pornesc din start cu handicapul creditului. Ar trebui să se găsească o soluţie pentru fermieri, să li se acorde credite rezonabile, iar subvenţiile de la UE să fie mai mari", este de părere primarul comunei Uriu, Petru Şerban.  

 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite