Fermierii bistriţeni nu vor să fie online

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar 57 de fermieri bistriţeni au solicitat parolă de la APIA
Doar 57 de fermieri bistriţeni au solicitat parolă de la APIA

Doar 57 de fermieri bistriţeni au solicitat până acum parolă ca să îşi poată înregistra terenul pe internet. Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură le oferă tuturor celor aproape 32.000 de fermieri bistriţeni posibilitatea ca cererile pentru subvenţii să fie făcute din faţa calculatorului

Deşi prin intermediul internetului fermierii bistriţeni pot să îşi depună cererile de subvenţii mult mai simplu şi mai comod, nu mulţi sunt cei care au apelat la acest serviciu. Din cei peste 31.500 de agricultori care pot solicita ajutor de la stat, doar 57 au cerut până acum parolă pentru a-şi accesa domeniul pe internet. „Trebuie să fiu realist, sunt oameni care nici măcar nu au pornit calculatorul în viaţa lor şi nici nu ştiu unde este butonul de pornire. Am vrea totuşi să fie mai mulţi cei care solicită parole de la noi, pentru că este în avantajul lor să aibă terenul înscris online", a spus Emil Scurtu, directorul Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Bistriţa-Năsăud.

Fermierii pot avea fermă virtuală 

Prin intermediul serviciului de Identificare a Parcelei Agricole online, fermierii pot să îşi depună declaraţia de suprafaţă pe internet. Acolo, solicitantul poate să îşi schiţeze şi să îşi măsoare precis parcelele pe care le deţine, pe aşa-zisul ortofotoplan. Altfel zis, nu va mai avea nevoie de hartă pe hârtie pentru a demonstra cât pământ deţine, iar pentru APIA este mult mai simplu de verificat dacă cererea pentru subvenţie este şi cea corectă. Mai mult, operaţiunea prin care se acordă subvenţiile pentru terenuri se poate face mult mai simplu. Singura condiţie pentru fermieri este de a avea acces la internet şi de a şti să utilizeze acest serviciu.

Consiliere pentru agricultorii care vor să intre pe net

Ca să înţeleagă mai bine avantajele unei ferme virtuale, dar şi cum pot utiliza noul serviciu, fermierii bistriţeni primesc ore de la specialişti în domeniu. Teaca, Lechinţa, Bistriţa, Beclean, Năsăud, Rodna sau Bistriţa sunt doar câteva dintre localităţile unde oamenii pot primi lecţii de internet. „Nu prea ştim folosi calculatorul şi nu ştim sigur eu şi soţul meu că ne vom folosi de parola primită. Ştim că ne putem pregăti la primărie, dar cum suntem toată ziua cu agricultura nu avem timp de lecţii", a zis Camelia Cimpoiu, agricultor. „Încă nu am intrat pe internet să văd despre ce este vorba, dar cred că va fi mai uşor. Ne putem verifica datele terenurilor mai bine", a spus Radu Hangan, fermier.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite