Farmaciştii bistriţeni au intrat în grevă japoneză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea angajaţilor din farmacii protestează din cauza lipsei de fonduri care nu le permite să elibereze medicamente compensate. Numai trei farmacii din Bistriţa, Avicena, City Farm şi Sensiblu, mai pot încă elibera medicamente fără bani.

Aproape 600 de oameni trec zilnic pragul celor trei farmacii din oraş care fac parte din lanţuri internaţionale, ca să îşi procure medicaţia de care au nevoie de pe reţetele compensate.

Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că trebuie să colinde toate farmaciile din oraş până să le găsească pe acelea de unde pot să îşi obţină medicamentele. „Până să vin aici, am trecut prin cinci sau şase farmacii. Peste tot mi-au zis că nu sunt fonduri. Nu e normal aşa ceva, pentru că eu am doi copii bolnavi şi până să găsesc medicamentele pe care eu nu mi le permit din buzunarul meu, ei pot muri",  spune Nastasia Salvan.

Farmaciştii sunt revoltaţi

Mai nou, ca să nu îi poarte pe pacienţi pe drumuri, doctorii le sugerează să se ducă direct la una din unităţile care mai pot elibera acum medicamente pe reţetă. „Am o reţetă compensată pentru diabet şi de la Policlinică m-au trimis aici. Nu mi se pare corect ce se întâmplă, ar trebui în fiecare farmacie să se elibereze şi compensate", zice Vasile Vlad. Farmaciştii bistriţeni sunt nemulţumiţi pentru că se află în imposibilitatea de a mai elibera medicamente compensate şi gratuite din cauza neplăţii facturilor către furnizori, pe care Casa de Asigurări trebuia să le onoreze însă din luna iunie. În semn de protest, farmaciştii au purtat azi o banderolă neagră pe mână.

Lipsuri la medicamente

„Ne cerem scuze pentru că nu le putem asigura oamenilor medicaţia, dar vina nu este a farmaciştilor ci a sistemului de sănătate care nu asigură sificiente fonduri pentru desfăşurarea activităţii pentru farmacii", susţine Ionel Vasile, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Bistriţa-Năsăud. „Nerezolvarea problemei în timp util va duce la falimentarea multor farmacii", a mai adăugat el. Din cauza lipsei de bani, unii farmaciştii nu îşi mai permit să cumpere medicamente de la furnizori şi astfel rafturile rămân goale. „Avem lipsuri la medicaţia cardiacă, din categoria diabet şi la oncologice. Sunt medicamente scumpe şi care necesită plata pe loc şi nu ni le permitem", spune Georgeta Moldovan, farmacistă. Bistriţa-Năsăud este printre primele judeţe din ţară unde fondurile pentru compensate s-a epuizat., fapt confirmat de Camelia Ilişuan, directorul Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite