Fântânile arteziene din Bistriţa sunt închise în vreme de caniculă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bistriţenii nu se pot răcori în preajma celor patru fântâni arteziene din oraş decât cu porţia. Acestea nu funcţionează între orele 12.00 şi 14.00, respectiv între 16.00 şi 18.00, adică exact când e mai cald.

Pe când în alte oraşe, oamenii se pot bucura în voie de adierea răcoroasă a fântânilor arteziene, cele patru astfel de mobiliere urbane au, în Bistriţa, un rol pur estetic.

Fântânile arteziene funcţionează cu ţărâita

Potrivit directorului Direcţiei de Servicii Publice (DSP) din cadrul Primăriei Bistriţa, Ioan Creţiu, fântânile fucţionează doar câteva ore pe zi. „Fântânile funcţionează după un program bine stabilit. Merg două ore, pe urmă se opresc încă două ore. Fântânile se opresc cu totul la ora 20.00 şi sunt pornite dimineaţa, de la ora 09.30 -10.00. Oamenii au voie să se joace în apropierea lor şi chiar o fac. ,,Mai ales la cea de pe Calea Moldovei. Nu au voie însă să facă baie, pentru că atunci sunt amendaţi de Poliţia Comunitară", spune Creţiu.

Acesta adaugă că întreţinerea acestor fântâni nu costă mai mult de 1.000 de lei pe lună. „Plata pentru cele patru fântâni din oraş, la curent şi apă, nu depăşeşte lunar 600-700 de lei", adaugă directorul DSP. Practic, între orele cele mai calde, fântânile sunt închise: între 12.00-14.00 şi 16.00-18.00.

Bistriţa nu e ca şi Clujul

Adriana Sfechiş, o studentă de 21 de ani din Bistriţa, regretă că în oraşul ei natal lumea nu se poate bucura de adierea răcoroasă a fântânilor. „Am văzut în Cluj că părinţii şi copiii se jucau nestingheriţi în apa de la fântânile din centrul oraşului, în zilele foarte călduroase. Aici, am observat că nu funcţionează tot timpul şi nici nu poţi să te răcoreşti în ele. Ba sunt murdare, ba am auzit că te şi amendează. Din păcate, poţi doar să stai pe bancă şi să te uiţi", spune tânăra.

Haine de culori deschise şi multe lichide

Şi medicii cred că n-ar fi rău ca fântânile să meargă mai mult timp, mai ales în zilele caniculare. „Cred că ar trebui să funcţioneze mai multe ore decât acum", este de părere medicul Anca Andriţoiu. Aceasta mai spune că bistriţenii ar trebui să urmeye câteva reguli simple, pentru a se răcori în zilele toride. „Nu este recomandabilă expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00. Ar trebui să consumăm un pahar de apă la fiecare 20 de minute, dar şi cât mai multe fructe şi legume proaspete, în special pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii care conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă",  explică doctorul.

Pentru situaţiile în care nu se pot evita ieşirile în oraş, iar termometrele sunt bine încinse bine, specialiştii recomandă o ţinută lejeră, de culoare deschisă şi care se poate completa cu pălării de soare pentru un maxim de protecţie.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite