Exportul de fructe de pădure pus la pământ de îngheţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul de Fructe Bistriţa şi-a luat gândul de la zmeură, iar pentru afine contează pe cel mult 40 de tone. Toată producţia se vinde anul acesta  în Italia şi Austria, însă cantitatea culeasă este mult sub aşteptări

S-au dus vremurile în care Direcţia Silvică Bistriţa-Năsăud vindea la export fructe de pădure începând de la o mie de tone în sus.  În ultimii trei ani cantitatea obţinută de la culegători abia s-a încadrat în 150-200 de tone, iar acum nici pe 100 de tone nu se mai poate conta.

Nu mai este zmeură

Cea mai critică situaţie este la zmeură, fructe care umpleau anii trecuţi depozitele frigorifice ale Romsilva Bistriţa. „Anul acesta aveam în plan 10 tone, însă nu ştiu dacă vom reuşi ceva. Producţia de zmeură este foarte slabă, aproape că nu avem ce culege. S-a dezvoltat vegetaţia forestieră şi zmeura s-a sufocat. Parchetele de zmeură s-au redus de la un an la altul", se plânge Simion Bodor, şeful Centrului de fructe de pădure a Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud. Cu o situaţie similară se confruntă centrul de fructe şi la capitolul mure : „Nu apucă să se dezvolte din pricina ploilor acestea în averse. Nu ne aşteptăm nici la mure la producţie". Dintre fructele de dulceaţă, doar afinele şi măceşele vor lua în cantităţi mari calea exportului : „La afine avem programată o cantitate de 40 de tone, iar la măceşe plus porumbe sunt în jur de 30 de tone estimate în total", explică Adriana Barta, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Bistriţa planul de bătaie pentru anul 2011.

Sezon început timid

Deocamdată în depozitele frigorifice au ajuns până la 9  tone de afine. Direcţia Silvică are anul acesta contracte cu firme din Italia şi Austria  şi poate obţine cam 3000 de euro pe tona de afine vândută, faţă de doar 2000 de euro anii trecut. „Preţurile sunt mai mari anul acesta, pentru că n-a prea fost marfă", mai spune şeful centrului.

Totul este să şi culeagă  volumul contractat: „Este foarte slabă producţia şi la afine. Sper să ne facem totuşi planul. Avem bătăi de cap şi cu multele firme private venite din alte judeţe, care ne fac concurenţă şi ridică preţul oferit culegătorilor. Apoi au fost la mijloc şi îngheţurile târzii, care au compromis producţia de afine. Situaţia este generală în toată ţara ", explică Bodor. „Nu mai este ca pe vremuri, acum exportăm cel mult 80 de tone faţă de 1200 în 1990. Este o diferenţă enormă ", remarcă Bodor, care lucrează de peste 30 de ani la Centrul din Bistriţa.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite