Bistrita: Clopotele Bisericii Evanghelice au ajuns la Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistrita: Clopotele Bisericii Evanghelice au ajuns la Bistriţa
Bistrita: Clopotele Bisericii Evanghelice au ajuns la Bistriţa

Acestea au ajuns la primele ore ale dimineţii şi cântăresc peste 4.300 de kilograme.Cele trei colopote au fost aduse la comun cu alte două pentru Mănăstirea Lupşa

Mult aşteptaptele clopete pentru Biserica Evanghelică au ajuns, în această dimineaţă, la Bistriţa şi deja au început să fie urcate în turnul bisericii. Cele trei clopote au dimensiuni diferite şi sunt inscripţionate cu citate distincte, în limba germană, alese de comunitatea germană .

Clopotele au venit cu un mesaj

Toate cele trei clopote, care vor înlocui clopotul ars anul trecut în incediul din 11 iunie, au inscripţionate câte un citat biblic, în limba germană. Preotul paroh  Johan Dieter Krauss spune că textele au fost alese intenţionat. „Pe clopotul mare scrie «Isus Christos, ieri şi astăzi, acela în veşnicie», ceea înseamnă că Christos este centrul credinţei, cel care ne-a condus din străvechi şi ne-a ajutat şi în această grea încercare. Pe cel mijlociu este trecută inscripţia «Toate care au suflare să Îl laude pe Domnul», adică clopotele, prin sunetul lor sunt o mărtuire a credinţei. Pe cel mic este scrie «Fiţi bucuroşi în nădejdie, răbdători în încercări şi stăruitori în rugăciune», ceea ce înseamnă că nădejdia, răbdarea şi stăruinţa sunt trei virtuţi creştine. Răbdarea în încercare a fost ceea ce ne-a adus până aici. Nu ne-a părăsit speranţa , bucuria şi stăruinţa . Acest clopot va suna în fiecare dimineaţă şi după-masă pentru un momnet de reculegere şi de rugăciune”, a explicat preotul paroh.

Copotele vor suna la fel ca cel vechi

Viorel Mateian este un bistriţean de 45 de ani care, în această dimineaţă, stătea pe o bancă de lângă Biserica Evanghelică şi admira clopotele noi. „Ştiam că sosesc astăzi. Mă uit acum la ele şi cred că arată bine. Nu ştiam că sunt altele noi, credeam că sunt cele vechi, renovate. Abia aştept să le aud sunând în 11 octombrie şi să văd şi biserica gata. Fără biserica asta, oraşul nu mai e la fel. Cred că clopotele noi vor avea acelaşi sunt ca şi cele vechi şi bistriţeniivor simţi aceeaşi emoţie  când le vor auzi”, crede bărbatul.

Două zile pe drum

Cele trei clopote au făcut două zile pe drum, înainte de a ajunge în oraş. Au plecat de miercuri din Germania, cu un tir în care au fost urcate alte două clopote mai mari, pentru Mănăstirea Lupşa, din judeţul Alba. Clopotele au fost turnate în bronz, într-un atelier cu o tradiţie de sute de ani, şi reprezintă o donaţie a Asociaţiei Saşilor Transilvăneni stabiliţi în străinătate. Ceremonia de inaugurare a acestora  va avea loc în data de 11 octombrie. Costurile pentru realizarea celor trei clopote şi a ceasului ce urmează să fie montat şi el în turn, sunt de aproximativ 120.000 de euro.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite