Bistriţa:Florăreasa care ştie totul despre Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are o licenţă în studii europene, master în integrare şi se gândeşte acum la doctorat, însă cea mai mare parte a zilei  lucrează în florăria familiei.



Oana nu se consideră însă florăreasă, denumire care aminteşte, spune ea, de Bucureştiul interbelic, ci mai degrabă stilist floral şi peisagist. Şi în paralel, aşa ca să nu piardă legătura cu meseria de pe diploma de licenţă, Oana Ignat este de anul acesta şi asistent universitar la Universitatea Tehnică, filiala Bistriţa.
De mică a visat însă, să fie medic şi este convinsă că meseria i s-ar fi potrivit din cel puţin două motive:  îi place mirosul de spital şi e altruistă din fire, îşi face simţită prezenţa atunci când este nevoie. Nu şi-a materializat visul pentru că este un berbec veritabil, care are nevoie de independenţă: „Până la 30 de ani ar fi trebuit să fiu întreţinută de familie, în timpul facultăţii şi după, nu ai timp de altceva, medicina îţi restrânge independenţa, îţi dirjează  lecturile, şi toate celelate preocupări“. Apoi a fost generaţia când copiii erau sfătuiţi să înveţe limbi străine, specializări care se bazau pe asta. A urmat valul şi a excelat şi în asta: are un certificat de competenţă lingvistică internaţională, Cambridge, calificativ A. După licenţă s-a dedicat însă peisagisticii şi aranjamentelor florale şi spune că a luat în serios ce i-a sfătuit rectorul Andrei Marga în discursul de absolvire,  că „omul european este versatil şi adaptabil, îndiferent de pregătirea sa“.

Mai mult decât o meserie

În aranjamentul floral, Oana este autodidactă: citeşte cărţi de specialitate, dar şi în sufletul oamenilor care-i calcă pragul. Intuieşte ce vrea fiecare client dintr-o privire şi crede că arareori dă greş. Face din pasiune meseria  pe care şi-a ales-o , despre care crede că presupune o implicare totală, mai mult decât şi-ar putea imagina cineva. Şi pentru că participă prin natura meseriei la toate momentele importante ale omului, de la botez, căsătorie sau înmormântare, se implică inclusiv afectiv. „ Altfel te duci la culcare atunci când ai avut un client căruia i-a murit cineva drag: simte nevoia să împărtăşească ceea ce i s-a întâmplat şi suferi alături de el”, Aceste evenimente îţi reamintesc că fiecare zi este importantă: chiar  şi lunea sau marţea,  care câteodată aşteptăm să treacă”. De aici şi o filosofie de viaţă care ar surprinde la o asemenea vârstă: „Munceşte în fiecare zi ca şi cum ai trăi o veşnicie şi roagă-te ca şi cum ai muri mâine“.
       

Ce-i place: Iubeşte oraşul Bistriţa deşi a crescut în Sângeorz-Băi, îi place să se plimbe, să citească şi regretă că nu are suficient de mult timp pentru toate câte îi plac. Îi plac mult câinii şi-şi doreşte să crească cinci perechi de căţei din rase diferite şi multe pisici.
Ce nu-i place: mediocritatea, incompetenţa şi lipsa de profesionalism în toate domeniile

Întrebare şi răspuns: Cum îţi dai seama ce aranjamente sau flori le plac clienţilor?
O.I.:Urmăresc primul lucru pe care-şi aruncă privirea atunci când intră în florărie, prima întrebare pe care ţi-o adresează. Nu trebuie ignorat niciun aspect,, de la fizicul său, modul în care este îmbrăcat, felul în care vorbeşte, chiar şi profesia sa este importantă. Mi s-a întâmplat adeseori să vină clienţi pentru care am făcut aranjamente fără să le fi văzut casele şi care-mi spun că li s-au potrivit foarte bine ambientului.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite