Bistriţa : Georgina Mare promovează Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este consilier de documentare în cadrul Centrului de informare Europe Direct, iar principala sa misiune este să îi informeaze pe bistriţeni despre ce înseamnă să fii cetăţean european.

Georgina Mare s-a alăturat echipei de la Centrul Europe Direct la începutul acestui an şi de atunci este într-un permanent proces de informare şi învaţare. Aceasta s-a stabilit la Bistriţa după ce a locuit şi muncit, mai bine de cinci ani, la Cluj-Napoca. Georgina a fost manager de resurse umane în cadrul unei firme şi acolo a avut primele contacte cu proiectele europene şi cu o mică parte din ceea ce înseamnă Uniunea Europeană. Când a decis să se stabilească la Bistriţa, aflase deja de Centrul Europe Direct,  care funcţionează în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie. „ Încă de când eram la Cluj-Napoca ştiam că la Camera de Comerţ din Bistriţa există o echipă cu experienţă care se ocupă de proiectul prin care funcţionează Centrul Europe Direct. Am încercat să mă alătur acestei echipe. Centrul exista deja de un an când am venit eu aici şi, de când sunt în echipă, simt că am de recuperat pentru a putera ajunge la experienţa colegilor mei şi acest lucru constituie o provocare pentru mine“, povesteşte consilierul.

Informaţii „calde“ despre UE

Georgina este unul dintre oamenii amabili care deţine informaţia şi este dispusă să o transmită mai departe. De când se ocupă de aducerea în faţa bistriţenilor a informaţiei „calde“  cu privire la Uniunea Europeană, Georgina a constatat că unii dintre ei au sete de cunoaştere, alţii sunt reticenţi, iar unii ştiu câte ceva, dar nu foarte bine. Consilierul a mai constatat că tinerii şi copiii sunt cei mai receptivi, iar din categoria reticenţilor fac parte mai ales cei preocupaţi de politică. Aceştia din urmă  nu accept niciun argument şi cred că intrarea în UE  nu a adus nimic benefic ţării. „În întâlnirile noastre cu oamenii am cunoscut şi dezamagiţi, sau mai degrabă, dezinformaţi care spun: « Uniunea Europeană? Lasă-i şi pe ăştia că au venit şi ei să mai ia ceva!». Dar, în general, oamenii şi tinerii sunt interesaţi şi vor să afle ce însemnă să fii cetăţean european. De regulă, cei care vin la Centrul Europe Direct ştiu câte ceva despre UE, dar nu suficient de mult şi atunci vin să se lămurească, să afle mai multe. Acesta e un lucru bun şi nu face decât să ne bucure foarte mult“, mai spune Georgina Mare.

Munca de informare, destul de delicată

Consilierul de documentare crede că munca pe care o face este destul de sensibilă şi că e foarte importantă captarea atenţiei, pentru ca informaţia să fie receptată corect. „Munca de informarea este delicată. Când faci astfel de muncă, trebuie să priveşti omul din faţa ta destul de bine, să reuşeşti în scurt timp să îl analizezi, pentru a găsi astfel o modalitate de abordare a problemei. Când informezi omul nu poţi să reciţi o poezie şi să pleci. Tot timpul trebuie să găseşti şi să faci conexiuni, astfel încât să-l determine pe cel din faţa ta să recepteze informaţia“, mai povesteşte Georgina.

Întrebări şi răspunsuri

Consideri că ştii totul despre UE?

G.M. Nu. Uniunea Europeană înseamnă 27 de state membre şi să nu uităm că suntem uniţi în diversitate. Deşi avem la dispoziţie informaţiile şi instrumentele pentru documentare, dinamica zilelor noastre nu ne permite să ştim tot.

Care ar fi minimul de cunoştinţe despre UE?

G.M. În primul rând, trebuie să ştim că suntem cetăţeni europeni, cu drepturi şi obligaţii şi cred că, un al doilea aspect foarte important este să ştim că intrarea României în Uniunea Europeană este benefică.

Ce-i place

Georgina Mare apreciază bunul-simţ şi sinceritatea, două dintre valorile umane care ar trebui să prevaleze.„Îmi place bunul-simţ, apreciez acest lucru întodeauna  şi îmi plac oameni sinceri“, mai spune consilierul de documentare.

Ce nu-i place


„Nu pot să mă gândesc la lucrurile care nu îmi plac. Nu am stat niciodată să le enumer, dar cred că ce mai mult îmi displace politica, dar poate că aici este puţin şi efectul televizorului, unde se difuzează în permanenţă  informaţii politice“,  precizează Georgina.

Profil:

Născută: 24 Martie 1980 la Bistriţa
Educaţie: Facultatea de Ştiinţe Economice
Familie: Căsătorită, un fiu
 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite