Euronavetiştii s-au întors mai încărcaţi decât Moş Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rudele din străinătate sunt mai aşteptate decât Moş Crăciun
Rudele din străinătate sunt mai aşteptate decât Moş Crăciun

Cele mai aşteptate daruri de sărbători vin din „ţările europene". Bistriţenii euronavetişti s-au întors acasă de Sărbători încărcaţi cu daruri pentru familie şi apropiaţi

Mai mulţi bistriţeni, muncitori în ţările europene, au „aterizat" ieri dimineaţă la Bistriţa, pentru a-şi petrece Sărbătorile în familie. Lucrători în carmangerii, la cules de măsline sau struguri, şoferi de tir, toţi s-au străduit ca din banii adunaţi să facă bucurii cât mai mari celor care îi aşteaptă acasă. Aceştia au venit mai încărcaţi decât Moş Crăciun cu daruri pentru cei apropiaţi. Bagajele descărcate din autocar au fost cel puţin de două ori mai voluminoase decât stăpânii lor, extremi de veseli că au ajuns acasă. Aceştia au adus duciuri, portocale, dar şi obiecte scumpe.

„Am adus dulciuri foarte multe şi ceva de încălţat că aici e prea scumpă încălţămintea", spune Ana Şofron. Bistriţeanca are 42 de ani şi a lucrat în Spania, în Villarejo de Fuente,  la o carmangerie de peşte. „N-a fost uşor. Lucram mult, peste opt ore. Mi-a fost dor de casă mult de tot", a spus femeia.

Dacă unii bistriţeni s-au întors de pe meleaguri iberice, alţii au venit tocmai din ţara turnului Eiffel. Mitică, cum s-a prezentat un şofer pe tir, s-a întors din Franţa după patru luni, nerăbdător să ajungă în satul său natal, Susenii Bârgăului. Nu a venit singur, ci însoţit de o mulţime de surprize pentru cei dragi. „Le-am adus de toate. Şi un laptop de ziua fetiţei mele", a spus bistriţeanul.    

Pe lângă familie şi prieteni, bistriţenilor le-a lipsit spiritul autohton al sărbătorilor. Aceştia au fost nerăbdători să asiste la tăierea porcului, să guste din cina tradiţională, să savureze cârnaţii, toba, răciturile şi un pahar de ţuică ardelenească. „Numai când mă gândeam la mirosul de porc pârjolit, îmi venea să iau primul avion şi să vin acasă. Mă bucur că am ajuns şi că socrii mei m-au aşteptat să tăiem porcul împreună, să respectăm tradiţia", spune Grigore Retegan, un bărbat de 45 de ani din Căianu Mic.

Unii se întorc definitiv

Aproximativ 15% din populaţia judeţului Bistriţa-Năsăud este în străinătate, estimează şeful serviciului paşapoarte, Ioan Iacob. O mare din bistriţeni nu s-au întors acasă doar cu prilejul Sărbătorilor, ci s-au restabilit definitiv în judeţ: până la ora actuală, în jur de 103 persoane au făcut cerere de restabilire a domiciliului, faţă de 65, câţi au făcut această cerere anul trecut majoritatea sunt din Spania şi numărul lor este în creştere.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite