Epilog în cazul copilului violat de părintele adoptiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agresorul său, Alexandru Urs, a fost condamnat la 7 ani de închisoare de Tribunalul Bistriţa-Năsăud. După experienţa dramatică petrecută în cele 3 luni în care a fost încredinţat familiei mamei sale, copilul agresat a revenit într-un centru de plasament.

Alexandru Urs, bărbatul care din tată adoptiv s-a transformat în violatorul băiatului încredinţat de Direcţia de Protecţie a Copilului a fost condamnat la mijlocul lunii mai la 7 ani de închisoare. Sentinţa a fost pronunţată de o instanţă a Tribunalului Bistriţa-Năsăud la zece luni  de la producerea dramei. Decizia Tribunalului este definitivă, pentru că Parchetul nu a făcut apel în cele 10 zile de la anunţarea acesteia. Potrivit procurorului şef al Parchetului Bistriţa Năsăud, Zaharia Ionaşcu, încadrarea penală a faptei lui Urs ar fi permis o pedeapsă între 10 şi 25 de ani, însă  instanţa a ţinut cont de circumstanţe atenuante, printre care comportamentul inculpatului. „Şapte ani de închisoare cu executare nu este puţin, este o pedeapsă care se acordă şi pentru tentativă de omor", a adăugat şeful Parchetului. 

A promis să aibă grijă de copil

Victima lui Urs, Alexandru Moldovan avea  11 ani în 2009 când Comisia de Protecţie a Copilului a decis să-l încredinţeze mamei sale naturale, Vandana Raţiu, cea care l-a abandonat la naştere. Femeia a cerut atunci băiatul înapoi, susţinută intens de concubinul sau, Alexandru Urs, cu care avea şi un copil de un an.„Băiatul  a fost încredinţat după o anchetă minuţioasă şi o evaluare de câteva luni. Îmi aduc aminte că domnul Urs  care era singurul salariat din familie insista că o să aibă grijă de copil", spune Olimpia Ababi,  directoarea adjunctă de la Direcţia de Protecţie a Copilului.  La mai puţin de două luni de la încredinţarea lui Alexandru, în iulie 2009 o vecină a sunat la  Protecţia Copilului  pentru a reclama agresarea acestuia: „Când asistenţii noştri s-au dus la domiciliul lor, copilul a povestit că mama plecase de o lună de acasă, iar tatăl vitreg abuzase sexual de el", explică Olimpia Ababi. Examenul medico-legal a confirmat drama prin care a trecut copilul.

Mama, blândă cu agresorul

Alexandru Moldovan a fost trimis imediat după scurta dar teribila sa experienţă din viaţa de familie înapoi în sistemul de ocrotire şi nu mai vrea să audă de mama sa. „Băiatul se află la Centrul de la Teaca, s-a integrat bine acolo, merge la şcoală şi se simte destul de bine. A rupt legăturile cu mama sa" , precizează Olimpia Ababi, directoarea adjunctă de la Protecţia Copilului. În schimb mama lui Alexandru, Vandana Raţiu, deşi s-a arătat vehementă cu concubinul ei  la început, a sfârşit prin a-i lua apărarea în instanţă. „Stăteam  cu  el de patru ani. Îl mai bătea şi pe copil că nu învăţa la şcoală. Şi pe mine mă bătea, aşa şi-aşa, mai ales când îi spuneam că nu vrea să se cunune cu mine", a relatat  Vandana, imediat după arestarea concubinului. Însă la proces, mărturia ei l-a ajutat pe bărbat să obţină o sentinţă mai blândă:„Aveau un copil împreună, el a ajutat-o foarte mult şi a susţinut-o financiar. Ce s-a întâmplat a fost un accident, din pricina alcoolului", crede avocata lui Urs, Monica Săsărman.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite