Elevii din Bistriţa fac steaguri pentru instituţiile din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dana Boerean, o elevă, în clasa a X-a, confecţionează un drapel cu ajutorul şefului de atelier, Petre Floare
Dana Boerean, o elevă, în clasa a X-a, confecţionează un drapel cu ajutorul şefului de atelier, Petre Floare

O şcoală din Bistriţa confecţionează anual sute de drapele naţionale ale României, Ungariei, Franţei, Germaniei, Ungariei şi Austriei. Atelierul de croitorie al unităţii, înfiinţat acum 27 de ani, are maşini performante şi scoate anual un profit de aproape 6000 de lei din vânzarea acestor steaguri. Un drapel se vinde cu 13 lei.

Elevii de la cele două ateliere de croitorie de la Şcoala de Arte şi Meserii „Sfânta Maria" din Bistriţa au confecţionat anul acesta circa 400 de drapele româneşti pentru primăriile din judeţele Maramureş, Dolj şi Bistriţa-Năsăud. Ideea unei astfel de îndeletniciri aparţine şefului atelierelor de instruire practică de la Şcoala de Arte şi Meserii „Sfânta Maria", Petre Floare, în vârstă de 62 de ani. „Aveam un prieten care vroia să plece în America şi m-a rugat să-i dau un steag al României. Cum n-am găsit nicăieri unul de cumpărat, m-am apucat să-i fac. Şi aşa a început totul", povesteşte Petre Floare. Acesta a simţit, în 1995, că poate ieşi un profit bun din această îndeletnicire şcolară. Şi nu s-a înşelat.

Singurii din judeţ

Şcolarii de la „Sfânta Maria" sunt singurii din judeţ care fac drapele naţionale la orele de practică. „Suntem singura şcoală din Bistriţa-Năsăud care, de 15 ani, confecţionăm drapele naţionale la mărimile standard, 90 cm lăţime şi 1,5 metru lungime. Am făcut multe steaguri pentru primării şi celelalte instituţii publice", spune directoarea şcolii „Sfânta Maria", Doina Tat.

Ea crede că această activitate îi ajută pe copii. „Confecţionarea unui drapel nu e un lucru complex, iar elevul face practică şi învaţă ceva nou", adaugă Tat. Steagurile de la această unitate au ajuns la Consiliul Judeţean BN, Brigada 81 Mecanizată şi alte instituţii publice din judeţ.

13 lei steagul

Unitatea a făcut steaguri cu însemnele NATO şi UE pentru instituţii, dar şi foarte multe drapele ale Ungariei, Franţei, Germaniei, Ungariei şi Austriei, pentru delegaţii în străinătate şi şcoli. Dacă anul trecut au avut enorm de multe comenzi (peste 700 de bucăţi), în 2010, doar 400. „Pentru confecţionarea drapelelor folosim mătase făcută în China care e mai rezistentă. Mai demult utilizam o mătase făcută în judeţul Mureş, care se rupea repede", mai zice Petre Floare.

Un steag se vinde cu 13 lei. Vânzarea acestora aduce un profit sigur. „Am simţit că se poate scoate un ban din confecţionarea de drapele. Aduc un profit bun. Pe an scoatem cam 6000 de lei din această îndeletnicire", adaugă şeful atelierelor.

Salopete pentru abatoare

Şcoala mai face şi echipamente de lucru şi de protecţie pentru abatoarele şi fabricile de pâine, dar şi lenjerii de pat şi uniforme pentru unităţile de învăţământ din judeţ. „Elevii de la Sfânta Maria au confecţionat uniforme pentru colegii lor de la Colegiul Naţional Andrei Mureşanu Bistriţa. Onorăm orice comandă", mai spune Petre Floare.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite