Educaţie cu pubele la Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria vrea să-i educe pe bistriţeni cu tomberoane de aproape 14.000 de lei. Cinci recipiente de colectare selectivă a gunoiului vor fi amplasate de joi în oraş.

De joi, bistriţenii vor avea la dispoziţie cinci noi tomberoane pentru colectarea selectivă a gunoiului. Iglurile cu secţiuni speciale pentru sticlă, hartie şi plastic vor fi amplasate în oraş şi au rolul de a le induce simţul civic bistriţenilor. Cu toate că, până acum, societatea de salubrizare a oraşului, SC Urbana, a pus la dispoziţie containere pentru fracţiunile umede şi uscate, iar de curând şi pentru carton, bistriţenii nu prea ştiu ce înseamnă colectarea selectivă a gunoiului şi sunt prea comozi să o pună în practică.

14.000 de lei, cinci containere

Potrivit directorului tehnic al  SC Urbana SA, Nicolae Vădan, cele cinci tomberoane au fost cumpărate de la o firmă din Bucureşti şi aşteaptă acum avizele de urbanism pentru a putea fi montate. „Noi am stabilit nişte locuri, dar pe urmă am aflat că ne trebuie avize să le putem poziţiona acolo. Încă nu ştiu exact unde le vom pune, dar vor fi pe domeniul public, la liberul acces al instituţiilor şi persoanelor fizice. Fiecare container a costat în jur de 2.800 de lei, plătiţi de societatea Urbana", explică Vădan. Acesta spune că noile recipiente întregesc eforturile vechi deja ale firmei de salubrizare de a-i încuraja pe bistriţeni să contribuie la selectarea deşeurilor şi valorificarea lor. „Nu reuşim să adunăm selectiv gunoiul. Prea puţini şi-l sortează. Nici noi nu avem maşini speciale", mai spune directorul de la Urbana.

Bistriţenii, prea grăbiţi să selecteze gunoiul

Viorica Hales este o bistriţeancă de 57 de ani, care locuieşte pe strada Arţarilor. Ea recunoaşte că nu îşi sortează prea des gunoiul menajer. „O fac destul de rar. Oamenii sunt foarte grăbiţi tot timpul şi nimeni nu mai are răbdare să pună sticla la «sticlă» şi hârtia la carton. Am văzut că există containere separate, dar cred că puţini au timp să îşi selecteze gunoiul. Cred că ideea de a amplasa astfel de tomberoane în oraş poate fi utilă. Probabil că voi acorda mai multă atenţie pe viitor", spune femeia. De altfel, nici municipalitatea nu va lua măsuri drastice şi spune că le va da răgaz bistriţenilor să se familiarizeze cu sistemul. „Nu se vor da amenzi decât peste câţiva ani, tocmai în ideea ca oamenii să se înveţe să selecteze deşeurile. În timp, vor reuşi", crede Mihai Ruşti, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa.

Instituţiile publice, somate să sorteze gunoiul

Potrivit Legii132, intrată în vigoare în data de 6 iulie, fiecare instituţie publică este obligată să dispună -  în birourile angajaţilor, pe holurile insituţiei sau la intrarea în clădire - de recipiente speciale pentru colectarea selectivă a gunoiului. În caz contrar, instituţiile sunt pasibile de amenzi între 500 şi 1.000 de lei, aplicate de inspectorii de la Garda de Mediu. Şeful Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, Ioan Borş, afirmă că verificările vor începe din data de 1 august, iar cine nu va respecta legea, va fi amendat.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite