E primar în Parva de pe vremea când în comună era un singur telefon (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Stelian, edilul comunei Parva, este cel mai longeviv primar din Bistriţa-Năsăud. Acesta are deja 20 de ani de când conduce comuna şi nu a ratat niciun mandat. Când a devenit primar, în comună exista un singur telefon, la primărie, nici vorbă de televiziune, iar zona era electrificată doar în proporţie de 35% - 40%.

Gheorghe Stelian are 62 de ani şi, din 1989 nu a pierdut niciun mandat de primar al comunei Parva, o zonă din Bistriţa-Năsăud situată la poalele munţilor Bârla, în care natura şi viaţa au fost dure cu oamenii. Primăria, aflată în mijlocul satului cu aşezări răsfirate pe dealurile abrupte, este locul pe care edilul nu l-a părăsit de peste 20 de ani. În anii '80, a ocupat o funcţie de inspector la Primăria Municipiului Bistriţa, la care a reunţat pentru a onora dorinţele consătenilor. „Începând cu 20 decembrie 1989, am fost căutat de consătenii din Parva, propunându-mi să revin acasă şi să preiau funcţia de primar. În 27 decembrie, am venit la Parva, cu gândul de a sta puţin", povesteşte primarul. Însă, după atâţia ani, Gheorghe Stelian nu a mai părăsit comuna.

A pus primul pilon de electricitate

Stelian a fost şi viceprimar al aceleiaşi comune, în anii '70, când a imortalizat momentul în care a fost amplasat primul stâlp de electricitate. Când şi-a început mandatul de primar, în comună exista un sigur telefon, care se afla la primărie, oamenii nu ştiau ce înseamnă televiziune, majoritatea nu aveau nici electricitate, iar drumurile comunale erau impracticabile.

Istoricul telefoniei într-un sat de munte

În 1990, dacă sătenii din Parva voiau să dea un telefon, puteau să folosească singurul telefon din Primărie, pentru cazuri excepționale. În 1992, primarul a adus în sat prima centrală telefonică, cu 100 de numere, astfel, tot atâtea de familii au putut să își instaleze telefon fix. În 1998, a apărut prima centrală digitală și numărul familiilor conectate la telefonie fixă a crescut la 400. Din 2009, în Parva a fost introdusă și o antenă de telefonie mobilă. Astăzi, comuna este electrificată, pe toate culmile de deal există acces auto, iar ultimul proiect al primarului este o bază sportivă.

În 1989, primăria era situată într-o clădire veche și avea doar șase angajați. În 1993, angajații primăriei au văzut cum arată un calculator, adus din Franța, iar zece ani mai târziu s-au conectat și la internet. Astăzi, primăria are peste 40 de angajați, care lucrează într-o clădire aflată în curs de extindere și reabilitare.   

„Nu am cheie la uşă"

Parva are în jur de 2.700 de locuitori. Principala preocupare a localnicilor a fost, până în 1998,  mineritul. După ce minele au fost închise, cel puţin 700 de oameni au luat drumul străinătăţii pentru a avea un loc de muncă. Oamenii care au rămas în comună au numai lucruri de bine de spus despre primarul lor. „Am o părere foarte bună despre el, ca om, ca slujbaş, e un om tare cumsecade. Şi eu l-am ales şi toate rudele mele. Sigur că sunt şi oameni răi, dar majoritatea îl adoră", spune Cătălina Sângeorzan, o localnică din Parva. Aceasta mai spune că deşi au avut deja cinci mandate şi jumătate, primarul a rămas la fel de modest, nu are o ţinută vestimentară pretenţioasă şi locuieşte tot în casa moştenită de la părinţi. „Oamenii din Parva sunt oameni hotărâţi, zona i-a făcut să fie uniţi şi sper să fie tot timpul aşa cum îi cunosc eu. Eu cred ca au avut încredere în mine. Le-am înţeles toate păsurile. I-am primit tot timpul, şi la primărie şi acasă. Primesc oameni acasă la orice oră, nu am cheie la uşă", mai spune primarul.

Gheorghe Stelian a absolvit Liceul Toeretic din Năsăud după care s-a dedicat carierei de dascăl, din 1966 până în 1974. Între anii 1975 și 1980, a ocupat funcția de viceprimar al comunei Parva, după care a lucrat ca inspector la Primăria Municipiului Bistrița până în 1989. După ce a obținut mandatul de primar, a fost pe rând democrat și social-democrat.

Vedeţi  AICI poze cu momente memorabile din cele două decenii de activitate

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite