EXEMPLU. A învăţat să se dea pe Messenger la 61 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luciana Şerban din Bistriţa nu s-a sfiit, la cei 61 de ani ai săi, să vadă ce înseamnă internetul, cum să vorbeşti pe Messenger, dar şi să ai cont pe facebook. Cursul la care aceasta s-a înscris, unul gratuit, a fost iniţiat de Biblioteca Judeţeană pentru a folosi dotările oferite de fundaţia Bill Gates. 

Pentru Luciana Şerban, vârsta a treia nu înseamnă doar să creşti nepoţi şi să te uiţi la televizor, ci şi să înveţi lucruri noi. Bistriţeanca în vârstă de 61 de ani termină astăzi un curs de calculatoare pe care l-a urmat la Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud. A aflat din ziar de acest curs şi, curioasă din fire, s-a şi înscris.

„Trebuie să fii informat. Nu vezi că peste tot pe unde mergi, ţi se spune că, dacă vrei mai multe detalii, intră pe www. M-am înscris la curs pentru că vreau să fiu informată şi să vorbesc şi pe Messenger cu fiul meu, Tudor, care munceşte în Spania", spune Luciana Şerban, o fostă asistentă medicală de profesie.

Office i-a dat bătăi de cap

Ea povesteşte că ştie multe faţă de acum două săptămâni. A învăţat cum să deschidă o fereastră de internet, cum să trimită mesaje pe mail, cum vorbească pe Messenger şi să vadă, respectiv să audă persoana cu care discută. „Am luat-o de la zero. A fost destul de complicat pentru toţi cursanţii. A trebuit să învăţăm ce scrie pe barele din meniu. Cu Office am avut dificultăţi, cu redactarea unui text, aşezarea în pagină şi trimiterea lui", explică Luciana Şerban.

Oricum, nici acum nu îi este uşor. Ea mărturiseşte că încă stă cu notiţele în faţă ca să nu facă vreo bazaconie.

I-a trimis nurorii mărţişor pe mail

Luciana Şerban e o femeie destul de activă. Dacă majoritatea pensionarilor au grijă de nepoţei, se plimbă şi se uită la televizor, ea învaţă limbi străine şi cum să folosească un calculator. „Viaţa e frumoasă. Are diferite etape, fiecare cu farmecul ei. Trebuie să o trăieşti, să ţi-o faci frumoasă, nu să te izolezi", crede bistriţeanca. Despre internet, ea crede că e un mod convenabil de a te informa şi a afla lucruri noi care se petrec în toată lumea. „Ieri am intrat prima dată pe facebook. Apoi, am răspuns la mailuri şi i-am trimis nurorii mele din Spania un mărţişor", mai spune zâmbind bistriţeanca.

Ca să înţeleagă mai bine toate funcţiile calculatorului, care sunt în limba engleză, vârstnica ia lecţii şi de limba engleză. „În ziua de azi trebuie să înveţi engleză ca să ştii româneşte. În limbaj se folosesc expresii de genul ce rochie cool sau revistă de fashion. Eu nu ştiam ce înseamnă cool", explică Luciana Şerban.

Şcoală pe calculatoarele lui Bill Gates

Alături de Luciana Şerban au învăţat cum să s edea pe google alţi patru pensionari din Bistriţa. „Doamna Şerban este un cursant foarte receptiv, prinde repede. E o persoană foarte curioasă, mereu dornică de nou", spune profesoara celor cinci pensionari, Simona Pasere, angajată a Bibliotecii Judeţene.

Aceste cursuri sunt gratuite, iniţiate de Biblioteca Judeţeană BN pentru a folosi dotările din programul Biblionet, finanţat de Fundaţia Melinda şi Bill Gates.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite