Bistriţa: Portret/ Mihai Dudaşu trăieşte din plin pentru motoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Portret/ Mihai Dudaşu trăieşte din plin pentru motoare
Bistriţa: Portret/ Mihai Dudaşu trăieşte din plin pentru motoare

Este membru al Clubului de karturi XRT Bistriţa şi a urcat pe podium după competiţia „Cupa Bistriţei la Karturi”. Puţini sunt băieţii care, în copilărie,  să nu se fi ocupat cu meşteritul, demontatul, deşurubatul, înşurubatul şi inventatul. Mihai este unul dintre ei, dar ceea ce îl face diferit este că, împreună cu tatăl şi cu fratele său, au reuşit să transmită această pasiune şi altora, într-un mod care să

 După ce au trecut de stadiul tractoraşelor din lemn, s-au apucat de lucruri mai serioase: karturi. Totul a început de la un kart vechi, abandonat de către vechiul club de karturi din Bistriţa, care şi-a dat duhul după Revoluţie. Tatăl lui Mihai, Eugen Dudaşu, i-a mai adăugat câteva piese şi a reuşit să compună o „jucărie” pentru cei doi băieţi ai săi. „Nu era de competiţie, dar era de distracţie”, îşi aminteşte Mihai. El şi fratele său se distrau cu această maşinuţă la bunicii lor din Şieu. Prin ´90, s-au încumetat să se prezinte şi la o competiţie interjudeţeană, dar nu prea au avut succes cu faimosul kart de teren. S-au revanşat peste câţiva ani la o etapă naţională, la Târgu Secuiesc, unde s-au clasat în top 10. Pe urmă au urmat peste 50 de competiţii naţionale şi multe medalii.

Extreme Race Team

Clubul privat de karting XRT (Extreme Race Team ) Bistriţa, iniţiat de cei trei Dudaşu, se străduieşte să revigoreze tradiţia karturilor la Bistriţa, care era în plină ascensiune prin anii ´80. Mihai Dudaşu a câştigat la „Cupa Bistriţei la Karturi” locul I Ia categoria „hoinar open” şi locul II la categoria seniori.  Deşi karturile prind o viteză de până la 100 km/h şi par destul periculoase, Mihai ne asigură că o cursă de genul ăsta nu poate să aibă decât efecte benefice. Tatăl său spune că îşi doreşte ca fii lui să-şi trăiască din plin pasiunea pentru motoare, pentru că el nu şi-a permis în tinereţe.

Tehnica pe limba nemţilor

Mihai nu este doar un amator într-ale tehnicii. Este student la Politehnica din Bucureşti, unde învaţă la Facultatea de Electronică Aplicată, şi nu oricum, ci în limba nemţilor, recunoscuţi pentru priceperea şi seriozitatea în domeniu. De altfel, Mihai are această pricepere în sânge, deoarece bunica lui era nemţoaică. Ceea ce îl caracterizează în mod deosebit este ambiţia şi discreţia. „E un băiat ambiţios. Ambiţia e prima pe listă. Şi nu e prea comunicativ, e cam reţinut. De mic are pasiunea pentru maşini, biciclete, karturi şi aşa mai departe”, povesteşte mama lui, Balaşa. Ceea ce îşi doreşte Mihai este să termine cu succes facultatea pe care a început-o, de unde are toate şansele să fie recunoscut internaţional.     

Profil

NĂSCUT : 23 noiembrie 1987 Bistriţa
EDUCAŢIE: Facultatea de Electronică Aplicată în Limba Germană, Bucureşti
EXPERIENŢĂ: Pilot de karturi de la 8 ani
FAMILIE: Are un frate

Întrebări şi răspunsuri

Care este tentaţia la sporturile extreme?

Te calmezi. După un concurs de karting eşti foarte calm. Şi nu mai eşti tentat să-i furi la tata maşina din parcare, să conduci cu viteză şi să faci accidente.

Crezi că ar trebui dezvoltat interesul pentru motoare la Bistriţa?

Normal. În România, pe fotbal se duc toţi banii şi acolo se fac manevre. Nu se face nimic altceva. Te uiţi la televizor, vezi fotbal, schimbi canalul, fotbal. 

Ce-i place

Pilotului i-au plăcut de mic motoarele, bicicletele  şi maşinile. Îi plac sporturile extreme, dar care au un scop. „Nu aş sări cu coarda elastică , nu mi se pare că trebuie să faci ceva eforturi pentru asta. Săritura cu coarda îţi ridică adrenalina la maxim şi atât”, este de părere Mihai.

Ce nu-i place

Pilotului nu îi place să primească ordine de la alţii. Îl numulţumeşte faptul că în România nu se mediatizează alte sporturi înafară de fotbal, deşi sunt multe performanţe care merită luate în seamă.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite