Bistriţa : „Draculişti“ vi se pregăteşte ceva!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa : „Draculişti“ vi se pregăteşte ceva!
Bistriţa : „Draculişti“ vi se pregăteşte ceva!

Fiecare „draculist“care vine la Bistriţa, are ocazia de a deveni el însuşi un Jonathan Harker, trecând exact prin locurile pe unde a trecut avocatul londonez în aventura sa 

Toţi cei care l-au „moşit“ pe Dracula în Bistriţa-Năsăud nu mai sunt în viaţă, dar legenda romanului care s-a vândut mai bine decât Biblia, „Dracula“ de Bram Stocker, continuă la Bistriţa. Povestea avocatului londonez, Jonathan Harker, care, conform romanului, a poposit la „Coroana de Aur“, este retrăită de „draculişti“ de peste hotare, în fiecare toamnă.

Octombrie cu fior de vârcolaci

În roman, aici a fost primit, de o „jupâniţă“, avocatul din Londra, Jonathan Harker, care a servit cina şi a băut un pahar de vin de Mediaş, după care a pornit spre înfricoşătorul castel al contelui transilvănean, Dracula, unde avea să trăiască aventura vieţii lui.

Octombrie are un parfum special la Coroana de Aur. Când zilele devin tot mai reci şi nopţile mai lungi, aici se fac pregătirile pentru evenimentele de la sfârşitul lunii, când englezii şi americanii vor veni să ia cina la Salonul Jonathan Harker, după care vor porni spre castelul Contelui Dracula pentru a celebra noaptea vrăjitoarelor şi a vârcolacilor: Halloween. „Jupâniţa“ de azi, Victoriţa Moga, este şefă de unitate la Salonul Jonathan Harker de 33 de ani şi ea se ocupă ca totul să fie perfect pentru seara în care turiştii vor servi meniul special Jonathan Harker, cu salam vânătoresc, pâine de casă, vin alb de Mediaş şi ameţitorul Elixir a lui Dracula, din sticla cu „cap de drac“. „Fiecare întâlnire a turiştilor este ceva special. Şi ei aşa vin, toamna“, spune Victoriţa.
 
Salonul este decorat după indicaţiile lui Alexandru Misiuga: predomină roşul şi negrul, pereţii sunt împodobiţi cu trofee vânătoreşti, portrete ale avocatului londonez şi ale contelui transilvănean. În prim plan, se află o reproducere color, la dimeniune mare, a unei caricaturi ce îl reprezintă  pe Contele Dracula, pe care marele caricaturist al Americii, Gaham Wilson, i l-a dăruit Baronului Misiuga, pe un cartonaş.  

Ospitalitatea din Bistriţa, lăudată din Londra

„Ospitalitatea poporului român este legendară, însă, cu siguranţă, Coroana De Aur reprezintă unul din cele mai importante momente ale turneului Dracula, şi aşteptăm cu toată nerăbdarea să ne întoarcem la hotelul lui Jonathan Harker. Nu am nici o îndoială că dacă Harker ar fi primit măcar o mică parte din mărinimia lui Alexandru Misiuga ca şi Gazdă, i-ar fi trimis Contelui Dracula actele pe care le purta, şi ar fi rămas unde era, un oaspete mulţumit al Coroanei De Aur“, spunea Bruce Wightman, preşedintele Societăţii Dracula din Londra, într-o scrisoare adresată Baronul Casei Dracula, Alexandru Misiuga, datată 19 octombrie 1974.

image


 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite