Două primării se bat pentru impozitele de miliarde ale unei companii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Impozitele Teraplast Group disputate de două primarii
Impozitele Teraplast Group disputate de două primarii

Litigiul dintre Primaria Bistrita si Primăria din Şieu Măgheruş creează probleme companiei, care nu poate accesa finanţări europene din pricina neclarităţilor din fişa cadastrală.Compania Teraplast şi-a relocat marea majoritatea a activităţilor din Bistriţa începând din anul 2007 după ce a cumpărat 22 de hectare în localitatea Sărăţel

Conflictul dintre cele două primării are doi ani vechime, însă procesul bate pasul pe loc la Judecătoria Bistriţa.  La mijloc sunt impozite care depăşesc 100000 de lei anual şi niciuna dintre cele două administraţii locale nu pare dispusă să cedeze. În acest timp însă Teraplast  s-a trezit că, deşi plăteşte impozitele la zi pe fişa cadastrală de proprietate a fost menţionată existenţa unui teren în litigiu.  Problema a fost semnalată ieri de preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Vasile Bar, care într-o întâlnire a oamenilor de afaceri cu reprezentanţii Prefecturii vorbea despre acest blocaj:  ,, Ştim cu toţii că Teraplastul, Plasistemul, Politubul s-au mutat la Sărăţel. Acum, Primăria Bistriţa şi Primăria Şieu - Măgheruş se judecă pentru dreptul de administrare a impozitelor acestor trei firme, situaţie care blochează activitatea de dezvoltare a Teraplastului şi care nu mai poate promova niciun proiect, pentru că terenul are o situaţie neclară la Cadastru. În concluzie, Teraplastul nu poate promova un proiect de câteva milioane de euro din cauza acestui fapt. Trebuie să preîntâmpinăm astfel de probleme care ne duc la situaţii de râsu-lumii", a menţionat Bar.

La Teraplast oficial este bine

În schimb oficialii Teraplast încearcă să minimalizeze problema şi spun că litigiul nu-i afectează foarte tare: „În momentul de faţă terenul respectiv este în proprietatea noastră., iar noi ne plătim impozitele. Pentru compania noastră nu este atât de important cui plătim aceste impozite", susţine  Anca Rif, managerul de comunicare al companiei. Aceasta mai spune şi că în 2010 Grupul Teraplast a anunţat investiţii de 5 milioane de euro în Parcul Industrial de la Sărăţel spre care vor reloca integral în următoarea lună şi ultimele capacităţi de producţie existente în oraşul Bistriţa. Deşi recunoaşte că Teraplast ar putea avea probleme cu accesarea proiectele de finanţare din cauza înscrisurilor din fişa cadastrală, managerul PR spune că oricum axa respectivă de finanţare nu este încă accesibilă, iar problema ar putea fi rezolvată pe cale juridică până la accesarea finanţărilor.

Litigiu complicat

La această oră Teraplastul plăteşte impozitele la Primăria Bistriţa, deşi proprietarii terenurilor din Sărăţel, de la care au fost cumpărate pământurile au achitat la vremea respectivă impozitele la comuna Şieu Măgheruş: "Practic imediat după încheierea contractelor, Oficiul de Cadastru a constatat că este vorba de o eroare şi că terenul aparţine de fapt Bistriţei. Aşa că au îndreptat eroarea printr-un act oficial, intitulat îndreptarea de încheiere a erorii, iar de atunci ne judecăm cu primăria Bistriţa, unde compania a depus ulterior şi  declaraţia de impunere ", explică Sorin Mititean, primarul din Şieu Măgheruş. „Următorul termen în proces este 7 aprilie. Atunci va trebui să ducem şi martori la proces care să confirme că terenurile sunt pe suprafaţa administrativă a comunei noastre. Dar ne bazăm şi pe înscrisuri, în principal pe o hartă din 1968", mai spune primarul din Şieu -Măgheruş.

Oficialii de la Oficiul de Cadastru Bistriţa-Năsăud spun că eroarea a fost îndreptată  datorită apariţiei ortofotoplanurilor în 2008: „Reparaţia s-a făcut pur tehnic. În Cartea Funciară am făcut modificările în baza unei plângeri de la Primăria Bistriţa", explică Emil Mănăşturean, directorul de la oficiul de Cadastru Bistriţa-Năsăud. Acesta pune eroarea pe seama grabei cu care s-a făcut atribuirea titlurilor de proprietatea pe Legea 18 şi a stilului heirupist impus de diferitele guverne: „L ora aceea nu aveam bază topografică digitală", mai spune Mănăşturean.

De cealaltă parte, directorul Oficiului de Cadastru., Emil Mănăşturean  spune că eroarea s-a produs la eliberarea titlului de proprietate pentru cei de la care au cumpărat terenurile compania şi că Oficiul a îndreptat în 2008 aceasată eroare provocată de comisia locală de fond funciar.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite