Două gospodării din Ilva Mică sunt ameninţate de alunecări de teren

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhiva
Foto Arhiva

Topirea zăpezilor şi eventuale ploi abundente în această primăvară ar putea crea probleme serioase în mai multe puncte ale judeţului Bistriţa-Năsăud. Una dintre cele mai problematice  zone se află în  Ilva-Mică, pe dealul Strâmba unde două gospodării sunt în pericol dacă precipitaţiile vor determina accelerarea unor alunecări de teren

Comitetul  Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a considerat că problema este atât de serioasă încât a cerut evacuarea familiilor şi găsirea la nivel local a unor soluţii de cazare pentru acestea. Primarul din Ilva-Mică, Aurel Horea spune că numai una dintre cele două familii, din platoul Strâmba este mai expusă şi că primăria îi va ajuta să-şi ridice un dig de protecţie: „este vorba de o familie cu 10 membri. Oamenii nu vor să se mute pentru că au acolo o gospodărie mare iar comisia locală a ajuns la concluzia că un dig de protecţie este suficient. O să-i ajutăm să-l ridice. Deocamdată zona este îngheţată şi nu alunecă, ", explică primarul Horea. Cealaltă familie, a cărei gospodărie se află ceva mai sus, s-a mutat deja într-o casă din comuna Livezile pe care o aveau în proprietate, potrivit spuselor primarului.  Purtătorul de cuvânt de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Vasile Trifan spune că o comisie mixtă, formată şi din reprezentanţi de la Apele Române şi Inspectoratul în Construcţii  a constat în urmă cu două luni că alunecarea va afecta cele două gospodării ireversibil şi că oamenii trebuie să se mute: „O familie s-a mutat deja, ceilalţi însă nu vor să se o facă. Dacă rămân o fac pe propria răspundere", spune reprezentantul ISU.

Prefectul spune că aşteaptă soluţii concrete

Prefectul Cristian Florean, cel care a solicitat zilele trecută un raport cu zonele de risc din judeţ spune că a aflat abia acum de problema cu alunecarea de teren de la Ilva-Mică şi aşteaptă luni un raport detaliat de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud (ISU ).„Am primit o informare despre existenţa acestor zone cu risc în caz de inundaţii ori alunecări de teren, după ce am cerut expres acest lucru în acest an. Acum aştept ca cei care trebuie să intervină să-mi spună ce au de gând să facă în fiecare caz în parte", mai spune prefectul Florean.

Pe lista CJSU mai figurează alte 12 zone problematice, între care una în perimetrul cartierului Subcetate din Bistriţa. Alte zone inundabile sunt în Comuna Leşu: risc major de producere a unor viituri catastrofale pe sectorul aval al pârâului Lescior, scurgerea apelor de pe versanţi în oraşul Beclean, a apelor pluviale în comuna Petru Rareş, o alunecare de teren în Măgura Ilvei, iar în comuna Rebra, afectarea lucrării de apărare a malului drept a pârâului Valea Lungă.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite