Bistriţa: Două femei au fost tâlhărite de trei minori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două pensionare, una de 80 de ani şi o alta de 67 de ani, au fost atacate ieri, în jurul orelor amiezii, de mai mulţi adolescenţi, Ovidiu, Tiberiu şi Marius Varga.

Primul incident s-a petrecut în Piaţa Petru Rareş, acolo unde îşi au sediul Prefectura, respectiv Consiliul Judeţean. Trei minori de 15 şi 14 ani s-au apropiat de Juliana M, de 67 de ani, şi sub pretextul că o întreabă cât e ceasul, i-au smuls lănţişorul de aur de la gât, în valoare de aproximativ 500 de lei. Două ore mai târziu, aceeaşi atacatori au mai dat o lovitură. Ei au acostat o femeie de 80 de ani care a făcut imprundenţa să treacă printr-unul din pasajele din Centrul Istoric în jurul orelor 14.00 şi i-au smuls geanta din umăr. Femeia s-a dus la poliţie şi a reclamat agresiunea, moment în care poliţiştii au realizat că este vorba de aceeaşi mici infractori, care au atacat şi în Piaţa Petru Rareş. „În urma verificărilor  efectuate de judiciarişti  s-a stabilit că tinerii ambelor fapte prezintă aceleaşi obiecte de vestimentaţie şi aceleaşi semnalmente”, precizează purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie (IJP) Bistriţa-Năsăud, Claudia Creţa.

Adjunctul comandantului IJP, comisarul şef Liviu Olariu spune că judiciariştii s-au mişcat foarte promt şi au reuşit să-i prindă imediat pe autorii tâlhăriilor, care vor fi duşi în faţa instanţei. Pentru că au sub 16 ani cei trei mici infractori nu pot fi arestaţi preventiv şi sunt cercetaţi în liberatate, deşi au mai fost în vizorul poliţiei în câteva cazuri de furt din locuinţe.

Infracţionalitate în creştere

Potrivit unei statistici a IJP Bistriţa-Năsăud, în primele şase luni ale anului, 83 de minori au fost implicaţi în săvârşirea a 94 de infracţiuni. Dintre aceştia, 17 aveau vârste sub 16 ani. Comparativ cu anul trecut, numărul minorilor participanţi la infracţiuni este cu o treime mai mare în acest an, iar numărul infracţiunilor înregistrate în primele şase luni din 2009 este aproape dublu faţă de cele comise în 2008, adică 56. Şi anul trecut, din 55 de minori aflaţi în evidenţele poliţiei, 18 aveau mai puţin de 16 ani.

Speriaţi de atacuri

„Din păcate, acum s-a întâmplat şi la noi, ce se întâmplă adeseori în marile oraşe, cu asemenea atacuri în plină stradă”, comentează comisarul –şef. El mai spune că singurele mijloace prin care pot fi contracarate asemenea evenimente este intervenţia promtă a poliţiştilor, „ceea ce s-a şi întâmplat în acest caz”. Despre modul în care au fost tâlhărite cele două femei, bistriţencele vorbesc cu îngrijorare. Iulia Zăgrean, o tânără de 23 de ani, care trece frecvent prin pasajul în care s-a întâmplat unul dintre aceste evenimente, spune că, adeseori, are o strangere de inimă când trece prin aceste zone: „Unei prietene i s-a întâmplat aşa ceva. Au atacat-o doi copiii care au încercat să-i fure geanta. Norocul ei a fost că avea o umbrelă şi i-a lovit cu ea şi a scăpat”, mai spune Iulia.

Prudenţă mai mare

Poliţiştii avetizează bistriţenii să fie mult mai atenţi la bunurile lor şi să evite să intre în contact cu persoane necunoscute. „Cerşetorii sunt foarte buni observatori: ştiu exact pe unde pot intra şi cum pot ataca. Noi am demarat campanii de avertizare a populaţiei să fie mai precaută cu privire la informaţiile care le oferă altor persoane despre casa sau bunurile pe care le deţin”, spune Claudia Creţa.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite