Dosa Zsolt este liantul bistriţenilor cu lumea întreagă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De cinci ani  este directorul unei agenţii de turism din Bistriţa şi ştie exact ce destinaţii din lume se potrivesc clienţilor săi.

Zsolt Dosa a fost pasionat de geografie încă din clasa a XII-a, când a fost obligat să înveţe această materie pentru examenul de bacalaureat. „Nu puteam să dau din sport ultima probă şi atunci am învăţat geografia. A fost simplu pentru mine. Pe vremea aceea mergeam foarte mult în drumeţii peste tot. Nu-mi pare rău că am învăţat geografia. Aş face acelaşi lucru acum", spune tânărul. La facultate, s-a specializat tot în acest domeniu şi a avut ocazia să lucreze la o agenţie de turism.  „Am vrut să fiu profesor, dar după ce am intrat în braşă şi am lucrat la o agenţie de turism, m-am răzgândit", povesteşte Zsolt. Acesta mai spune că din 2005 este directorul unei agenţii de turism şi că îi place la nebunie ceea ce face. „E un domeniu polivalent, care îmi oferă o stare de liberatea şi îmi permite să cunosc locuri noi", spune directorul.

A văzut aproape toată Europa

Practic, nu este lună în care să nu vadă un alt colţ de lume. „Am călătorit prin aproape toată Europa, în Egipt, ar fi multe locuri de eneumerat", spune Zsolt. Din fiecare călătorie, însă, se întoarce cu multe sfaturi pentru clienţii săi şi spune că, nu de puţine ori, unii dintre cei care apelează la serviciile agenţiei sale, îşi schimbă traseele în funcţie de sugestiile sale. „Îmi place să îmi consiliez clienţii din experienţa mea. E foarte important ca oamenii să se simtă bine în excursiile pe care le fac şi mă străduiesc să îi îndrum cât mai eficient", mai povesteşte bistriţeanul. Turul prin ţările lumii  i-a dezvăluit tânărului manager şi caracteristicile altor naţionalităţi. „ Austriecii sunt foarte ospitalieri, pe francezi i-aş cataloga mai degrabă protocolari, în timp ce grecii mi se par uşor superficiali în ospitalitatea lor. În schimb, turcii te pot obosi, la un momnet dat, cu atenţia sporită pe care o acordă ospitalităţii", crede Zsolt. Despre turismul la noi în ţară, Zsolt crede că acest domeniu ar avea nevoie de mai multe schimbări. „Pentru a face turism ca alţii trebuie să învăţăm să cunoaştem mai bine nevoile oamenilor şi să le întâmpinăm cerinţele. Apoi să ne organizăm mai bine, să fim toate agenţiile de turism adunate în într-un singur sistem de informare. În alte ţări se practică modeulul acesta şi dă roade", crede Zsolt.

Întrebari şi răspunsuri

Cum s-a schimbat turismul românesc în ultimii cinci ani?

S-a schimbat destul de mult. La început, ieşirile erau mult mai rare, din cauza restricţiilor de viză şi a accesului limitat la anumite destinaţii. Deschiderea graniţelor şi  răspândirea accesului la internet au creat facilităţi enorme pentru agenţiile de turism şi a schimbat metoda de lucru în domeniu. O altă schimbare ar fi creşterea cererii pentru turismul extern, cu un maxim de cerere atins în 2007.

Care sunt paşii de urmat pentru o vacanţă fără griji?

În primul rând o informare corectă asupra destinaţiei, din toate punctele de vedere. Apoi, i-aş sfătui pe bistriţeni să îşi aleagă o agenţie de turism care să îi consilieze. Pentru mine este foarte important acest aspect şi mi-a laut vreo trei ani să îmi întocmesc un portofoliu de clienţi care au încredere în sugestiile mele. Al treile pas ar fi să găsească armonia între claitate şi preţ.

Ce-i place:

 Zsolt este pasionat de schiat. „Mi-am descoperit pasiunea în urmă cu 5-6 ani. Nu credeam atunci că mă va atrage atât de mult. Am fost la schi în Austria, Franţa, Elveţia", spune managerul firmei de turism. De asemenea, tânărului îi place să îşi dedice timpul amenajării casei sale după modelul celor din Austria. La oameni, Zsolt admiră verticalitatea, punctualitatea şi spontaneitatea.

Ce nu- i place:

Zsolt admite că, dacă ar putea, ar interzice fumatul în România. „Nu-mi place că nu poţi ieşi în oraş fără să mă umplu de fum", mai spune bistriţeanul. Acesta recunoaşte că nu suportă rutina şi că nu-i place sentimentul pe care i-l dau eşecurile. „Nu îmi place dacă nu reuşesc ceva din ce îmi propun", mai explică Zsolt.

Profil

Născut: 25 martie 1981, Bistriţa

Studii: Facultatea de Geografie -Turism, Universitatea Babeş Bolyai

Ocupaţie: director la o agenţie de turism

Stare civilă: necăsătorit

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite