Dora Iobagiu călătoreşte din obligaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

I-au plăcut dintotdeauna călătoriile, aşa că a ajuns să aibă paşaport înaintea buletinului de identitate. Acum este agent de turism, iar călătoriile au devenit obligaţie profesională

Pasionată de călătorii, Monicăi Iobagiu nu-şi poate imagina o meserie mai frumoasă decât aceea de a se ocupa de vacanţele altora . Pentru că înainte de a-i ajuta pe ceilalţi să-şi găsească destinaţia optimă pentru vacanţă, un agent de turism care se respectă este obligat să treacă el însuşi prin locurile pe care le recomandă şi să testeze pe propria piele condiţiile oferite. Aşa că de mai multe ori pe an are obligaţia profesională să călătorească şi să guste din luxul rezervat doar celor cu bani.

Prima călătorie la 13 ani

A visat de mică să lucreze în turism, chiar dacă nu ştia foarte bine ce implică această meserie.  Şi-a făcut paşaport înaintea buletinului, pe la vârsta de 13 ani, când un turneu cu Ansamblul Folcloric „Balada" i-a deschis porţile lumii. Prima ieşire, la Nimes, în Franţa, a fascinat-o. „N-o să uit niciodată această experienţă. Era prima mea ieşire. În vremea aceea, la doi ani după Revoluţie, nu ştiam ce este noţiunea de confort, era o altă civilizaţie... am intrat într-un supermarket şi ne-am speriat. Era frumos, erau multe jucării, dulciuri, multă culoare, dar nu ştiam ce înseamnă. A fost prea bruscă trecerea de la lumea noastră la cea occidentală", îşi aminteşte Dora.

Tot dansurile populare au fost cele care au ajutat-o sa vadă multe ţări din Europa, la vârsta când alţii doar visează călătorii. Dar a terminat liceul şi s-a terminat şi cu dansurile. Dora a plecat la facultate, la Litere, şi nu a mai putut continua. S-a terminat şi cu călătoriile, însă nu pentru mult timp.

Cazarea în hoteluri de lux, obligaţie de servici

În turism a ajuns printr-o întâmplare. A trebuit să înlocuiască pe cineva la agenţie şi datorită acestui episod a rămas operator aici de mai bine de 5 ani. Şi nu a regretat. După primul an de muncă, a început să meargă în info-tripuri, chiar şi de 3 ori pe an. Împreună cu mai multe colege din ţară, în grupuri organizate, Dora a început „înconjorul lumii" pentru a se informa. A vizitat locuri foarte scumpe în Europa, Africa şi Asia, a locuit în hoteluri de 4-5 stele, atât de spaţioase , încât nu ajunge o singură zi ca să le vizitezi. „În Antalya, este un hotel cât Becleanul, e super lux acolo, de nedescris, din păcate însă numai oamenii  înstăriţi îşi permit aşa ceva. E de vis peste tot şi fiecare loc se deosebeşte prin ceea ce are şi ceea ce ascunde. Nu se poate compara unul cu altul. Egiptul e frumos datorită piramidelor, Croaţia are un peisaj mirific, Austria este falnică şi vara cu munţii aceia minunaţi. Fiecare loc are un mister şi o frumuseţe care te cuceresc", spune Dora.

Colecţionează magneţi

În orice destinaţie ar merge, Dora nu uită să-şi cumpere magneţi. Pasiunea Dorei este binecunoscută prietenilor săi care ştiu că nu se pot întoarce din vacanţă fără un magnet pentru colecţia Dorei.  Are aproape 100 de bucăţi de magneţi, iar cei mai valoroşi. Din punct de vedere afectiv pentru Dora cei mai preţioşi sunt magneţii cumpăraţi din Helsinki şi din Patagonia.

Întrebare şi răspuns

De câţi ani e nevoie să ne putem mândri şi noi cu turism de lux?

D.I: De câţiva ani lumină poate... Locuri avem foarte multe, de stele multe, dar ne lipsesc două lucruri: drumuri şi serviciile oferite. E nevoie de atitudine, de un alt concept, acolo unde trebuie.

Îi place

Pe lângă faptul că se topeşte după călătorii, îi place la nebunie să meargă în bazaruri şi să negocieze. Adoră să conducă maşinile, iar de un timp şi-a descoperit pasiunea pentru înot. Îi place să stea cu prietenii şi mai ales cu finul ei în vârstă de 3 ani, Rareş.

Nu-i place

Nu-i plac minciuna, ironia şi lipsa de respect. Crede că statul român dă dovadă de o lipsă crasă de respect faţă de plătitorul de taxe, pentru că cere exagerat, dar nu oferă nimic în schimb

Profil

Născută: 13.11.1978, Bistriţa

Educaţie: Facultatea de Litere Cluj

Stare civilă: necăsătorită

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite