Doina Petri: „Uneori, mi-e jenă că sunt medic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 1997 este director adjunct în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) şi spune că, de-a lungul timpului, profesia de medic s-a denaturat, iar medicina românească are un deficit de specialişti.

Din copilărie, Doina Petri a vrut să fie avocat. „Mi-aş fi dorit să lucrez în domeniul juridic. Aveam nişte prieteni de familie care erau avocaţi şi aveam un respect deosebit pentru acestă profesie. În liceu, mi-am schimbat radical orientările. Mi-a plăcut mult chimia şi aş fi vrut să fac o facultate  în acest acest domeniu. Apoi a venit o perioadă în care Facultatea de Medicină era o adevărată provocare pentru tineri şi, pentru că îmi plac lucrurile care nu se obţin uşor, m-am înscris la Medicină, la Cluj", îşi aminteşte Doina Petri.

Asistentă medicală încă din studenţie

Primul contact cu bolnavii Doina Petri l-a avut în timpul studenţiei. „Am lucrat într-un spital în anul IV de facultate. Decizia a venit din dorinţa mea de a învăţa ce înseamnă exact profesia aceasta şi a fost o experinţă care m-a ajutat foarte mult. Cel mai mult m-a impresionat suferinţa oamenilor pe care îi întâlneam şi asta, probabil, mi-a dezvoltat în timp direcţia pe care am urmat-o medicina de prevenţie", spune Doina Petri. După absolvire, medicul a lucrat o perioadă în cabinete medicale din zona rurală şi apoi  s-a înscris la un concurs şi a obţinut postul de inspector de igienă. Despre începuturile în această meserie o leagă aminitirile unei practici cu multe lipsuri legate de medicamente, aparatură şi chiar condiţii de asistenţă medicală. În timp, medicii şi-au dezvoltat condiţii de lucru, dar şi-au pierdut mult din profesionalism, crede Doina Petri. „Accesul la asistenţa medicală este mai mare, la fel şi banii investiţi în aparatură şi tehnici de tratament. Înainte aveai la dispoziţie un stetoscop şi experienţa personală. Important este ca, în unele cazuri de boli, să nu se ajungă la tratament. Din păcate, medicina de prevenţie a fost văzută ca o cenuşăreasă, ca o  activitate care nu te făcea suficient de medic. Acum lumea este mult mai informată şi preîntâmpină multe probleme de sănătate, dar ne lipsesc profesioniştii", crede medicul.

Reforma medicală este un eşec

Managementul sistemului sanitar românesc este, în opinia directorului DSP, unul foarte defectuos, iar reforma este din start greşită. „Am unele rezerve cu privire la măsurile prin care se face reforma sistemului sanitar la noi. Atâta timp cât reducem sistemul la spitale şi medici de familie, nu o să avem o reformă eficientă. Trebuie consultate toate categoriile medicale şi să fie prevăzute principii de acţiune verificate în alte state", este de părere directorul adjunct. Aceasta mai spune că nici coplata, nici verificarea concediilor medicale sau construirea de case pentru specilişti nu sunt măsuri care să încurajeze actul medical de calitate. „Medicii nu ăşi aleg profesia pentur că nu au o casă,. Ei vor să lucreze în condiţii de profesionalism atât pentru ei cât şi pentru pacienţii lor", crede Doina Petri.

Întrebare şi răspuns

Cum s-a schimbat percepţia asupra medicinei?

S-a schimbat foarte mult. Uneori, mi-e jenă că sunt medic. Medicii au devenit o categorie socială  urmărită mediatic şi, paradoxal, cei mai vânaţi sunt puţinii specialişti care există. Medicina nu mai este o meserie pe care să şi-o doreşi şi, îmi pare rău să o spun, şi gradul de pregătire profesională în sistemul de învăţământ a scăzut foarte mult.

Ce-i place:

Doinei îi place foarte mult istoria antică şi se declară un fan al muzicii contemporane. „Îmi plac foarte mult şi drumeţiile. În fiecare duminică merg cu şotul  în tot felul de excursii. Îmi plac locurile cu oameni, mă feresc de zonele izolate", spune directorul.

Ce nu-i place:

Directorul adjunct al DSP spune că nu-i place făţărnicia, minciuna şi prefecătoria. În Bistriţa, Doinei nu-i place că parcul oraşului nu este îngrijit cum ar trebui. „Ştiu că autorităţile aşteaptă investiţiile prevăzute în planuri de viitor, dar se pot găsi şi soluţii temporare pentru ca aleile din parc să nu fie pline de gropi", crede Doina Petri.

Profil

Născută: 15 iunie 1956, Nimigea de Jos

Studii: Facultatea de Medicină şi Masterat în Ştiinţele Mediului

Familie: Căsătorită, are un băiat

Ocupaţie: Director adjunct la Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite