Bistriţa: Doi pensionari şi-au transformat casa într-un muzeu artizanal (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Doi pensionari şi-au transformat casa într-un muzeu artizanal (GALERIE FOTO)
Bistriţa: Doi pensionari şi-au transformat casa într-un muzeu artizanal (GALERIE FOTO)

Soţii Hangan au colecţionat, vreme de două decenii, diverse obiecte populare. Aproape 50 de costume populare, 300 de farfurii şi multe alte obiecte tradiţional româneşti şi-au găsit locul chiar în inima oraşului, în casa celor doi bistriţeni

Maria şi Ştefan Hangan colecţionează, de 20 de ani, tot ceea ce a le aminteşte de cultura şi tradiţia populară. De la farfurii din lut, până la cuve şi opinci şi de la fuioare cu lână până la costume populare, cei doi pensionari au adunat de toate. Pentru că iubesc atât de mult tradiţia, soţii Hangan şi-au amenajat patru încăperi din casa în care locuiesc cu aceste obiecte, astfel că trăiesc ca într-un muzeu în care timpul pare să bată pasul pe loc.

O colecţie de suflet

Maria Hangan spune că a început să adune obiectele de artizanat pentru că i-au plăcut dintotdeauna. „Am crescut într-o familie săracă şi mie şi mamei, când eram mică, ne plăceau mult farfuriile de pe pereţi, cingeurile, dar nu aveam bani să ne cumpărăm. De asta am început să le strâng, că mi-au fost dragi şi nu le-am putut avea“, spune femeia, printre lacrimi. De colecţionat, s-a apucat imediat după Revoluţie şi primele farfurii le-a adunat de la oamenii din satul ei natal, Ilva-Mare. „Majoritatea farfuriilor le-am cumpărat de pe la cunoştinţe. Rar se întâmpla să vină cineva să ne dea pe gratis“, mai povesteşte bistriţeanca. Aşa a ajuns să adune aproape 300 de farfurii din lut, dar şi din ceramică, cea mai veche fiind din 1935. Cele mai multe farfurii au fost atârnate pe pereţii camerelor din casa în care locuiesc cei doi soţi, chiar în centrul oraşului. „Care cum le adunam, le puneam sus, pe perete. Am bătut o grămadă de cuie să le agăţ. La curăţenie e mai greu cu ele. Le dăm jos pe rând, soţia le şterge şi apoi le punem pe toate la loc“, povesteşte Ştefan, soţul Mariei.

Păpuşi costumate în straie ţărăneşti

Două camere din casa soţilor Hangan sunt pline de păpuşi costumate în haine tradiţionale. „Sunt în jur de 50 de costume de femei şi un costum al soţului. Mai avem călcătoare de haine din fier, două perechi de opinci şi mai multe gâfuri şi coveţi“, explică Maria Hangan. Femeia mai spune că nu s-a gândit niciodată să predea colecţia ei unui muzeu, pentru că nu i-a cerut nimeni asta, şi nici nu ştie ce se va alege de ea, în viitor. „Am zis cu soţul că trebuie să avem grijă de toate lucrurile astea cât vom trăi, apoi, nu ştiu ce-a fi“, mărturiseşte femeia. Cel mai mare regret al celor doi este că oamenii au pierdut valoarea acestor  obiecte de artizanat. „Nu mai ţine nimeni aşa ceva. Toţi de la ţară au copii plecaţi în străinătate şi care se întorc şi îşi fac case morderne. Nu mai găseşti farfurii pe pereţi sau costume populare, ca pe vremuri“, crede Ştefan Hangan.

Ce părere aveţi despre pasiunea celor doi pensionari bistriţeni ?

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite