Bistriţa: "De gardă" în Turnul Dogarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cavalerii Gărzii de Bistriţa se vor instala mâine în posturi iar doi trompeţi vor da semnalul de pe drumul de strajă al Turnului Dogarilor: încep serbările Bistriţei Medievale.

Mâine de la ora 18.00, Turnul Dogarilor va fi animat de un vernisaj, dar şi de un program artistic, cu dansuri medievale, cavaleri şi un miniconcert. O expoziţie foto cu tema „Biserici fortificate din Transilvania” va aduce un plus de atmosferă turnului. Vor urma cavalerii şi domniţele care vor prezenta dansuri medievale şi trupa Shannon Band care va cânta muzică irlandeză.
Vicepresedintele Asociaţiei Nosner Land, istoricul de artă Vasile Duda creioneaza profilul singurului turn al breslelor bistriţene, păstrat după distrugerea zidului cetăţii: „Turnul Dogarilor este simbolul fortificaţiei medievale din Bistriţa, a cetăţii construite în secolul al XV –lea. În secolul al XIX –lea turnurile edificate  de breslele oraşului au fost demolate, dar pe latura sudică a cetăţii a fost păstrat Turnul Dogarilor. Cândva un turn de apărare, el a primit mai multe destinaţii de-a lungul timpului, iar în 1926 şi, apoi, în 1968 a fost restaurat. În prezent, Turnul Dogarilor găzduieşte colecţia de artă a Primăriei Bistriţa, organizată de Asociaţia Nosner Land, iar la etaj sunt expuse măşti şi păpuşi confectionate de Alexandru Misiuga”.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite