Doar 200 de bistriţeni îşi pot face „Casă verde“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Mediului plăteşte între 6000 şi 8000 de lei din investiţia în sisteme energetice alternative, iar principiul selecţiei va fi primul venit, primul servit.

Aşteptat de trei ani, programul prin care Fondul de Mediu finanţează costurile de instalare a unor centrale care folosesc sursele de energie regenerabilă va demara în prima zi din iulie .  Programul guvernamental este croit doar pentru proprietarii de case, iar numărul finanţărilor este limitat. Banii care pot fi obţinuţi variază în funcţie de tipul de centrală pentru care se optează: solară, pe rumeguş sau pompe de căldură şi pot fi maximum opt mii de lei. Cererile se depun la Agenţia Judeţeană de Protecţie a Mediului, care la rândul său le trimite la Fondul de Mediu. După aprobarea dosarului iniţial, beneficiarul trebuie să încheie un contract de execuţie cu o firmă de specialitate, la alegere, îşi face investiţia, iar teoretic, după ce trimite toate facturile şi chitanţele  primeşte şi banii. „Dosarul iniţial nu este complicat deloc, este nevoie doar de copia după cartea de identitate, dovada de proprietate a imobilului, şi a faptului că nu există litigii pe aceasta,  dovada plăţii la zi a impozitului , o declaraţie pe proprie răspundere a proprietarului şi numărul unui cont bancar", explică directorul Agenţiei de Protecţia a Mediului, (APM) Ştefan Mureşan.

Buget limitat

Programul Casa Verde are la Bistriţa un buget de 1,6 milioane de lei, iar conducerea APM a ajuns la concluzia, după ce a făcut calculele, că pot  fi acceptaţi în jur de 200 de solicitanţi. „Principiul va fi primul venit, primul servit . După primele două de solicitări nu vom mai accepta cereri.", precizează directorul Mureşan. Pentru că deja zeci de bistriţeni se înteresează zilnic de acest program, APM a instruit doi inspectori care se vor ocupa numai de „Casa Verde", iar în caz de aglomeraţie alţi trei îi vor ajuta: „interesul este foarte mare. Credem că vor fi numeroşi solicitanţi. Noi suntem pregătiţi", spune şeful de la Protecţia Mediului.

Acoperă 60% din costuri

Administratorii firmelor care instalează centrale care folosesc energia alternativă sunt sceptici în privinţa programului: „Trebuia să apară de trei ani. Sperăm să meargă. Cred însă că era mai bun un program de genul Rabla, în care ţi se dădea filă CEC. Aşa, este cam complicat. Din ce ştim noi, Fondul de Mediu  are termen până în 31octombrie să comunice solicitanţilor rezultatul„, explică Dan Bătinaş, reprezentantul unei firme care vinde şi instalează centrale cu panouri solare din Bistriţa. Potrivit acestuia subvenţia ar putea acoperi cam 60% din costurile totale cu centrala: „De exemplu la o casă cam de 151 de metri pătraţi, cu 4 persoane, cu tot cu boiler de 200 de litri şi instalaţia la cheie costurile ajung la 2000 de euro. Depinde însă cât aprobă finanţarea pentru că precizarea este până la 6000 de leipentru panouri solare", mai spune acesta.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite