Divorţul amiabil mai scump la Primărie decât la Judecătorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorul Cătălin Oprea
Judecătorul Cătălin Oprea

O lege nouă intrată în vigoare de trei zile permite divorţul la notar sau la starea civilă. Primăria Bistriţa vrea să taxeze scump divorţul amiabil şi propune un tarif  de 500 de lei.

Modificările aduse Codului Familiei simplifică procedurile de obţinere a divorţului de comun acord. Începând din 25 decembrie 2010 orice cuplu căsătorit, fără copii minori, poate divorţa fără a mai fi nevoit să ajungă în faţa unui judecător. Noua procedură de desfacere a căsătoriei reglementată de Legea 2 din  octombrie 2010 prevede că divorţul de comun acord poate fi făcut inclusiv în faţa ofiţerului stării civile sau a unui notar.

O lună timp de gândire

Cererea de desfacere a căsătoriei după noile proceduri trebuie depusă obligatoriu de ambii soţi la notarul public, respectiv ofiţerul de stare civilă. Cei doi nu trebuie să aibă copii minori născuţi din căsătorie sau adoptaţi. Notarul sau ofiţerul de stare civilă le acordă termen de gândire de 30 de zile, iar după expirarea acestuia se eliberează certificatul de divorţ fără precizarea vreunei culpe sau a unui motiv de desfacere a căsătoriei.


Câte primării, atâtea tarife

Dacă un divorţ în faţa instanţei înseamnă timp lung de aşteptare, însă  nu costă mai mult de 40 de lei, lucrurile se complică atunci când vine vorba de tarifele ofiţerilor de stare civilă. Primăria Bistriţa a propus deja un tarif de 500 de lei pentru divorţul administrativ, însă deocamdată se aşteaptă şedinţa de Consiliu Local din ianuarie 2011 pentru ca taxa să fie votată. „ne-am consultat şi cu notarii din Bistriţa în privinţa tarifelor, sunt multe proceduri pe care trebuie să le urmăm. Am spus că sunt două persoane, deci dacă plăteşte fiecare 250 de lei nu este chiar atât de mult", explică Maria Anca, şeful Direcţiei de Stare Civilă a Primăriei Bistriţa.   Alte primării, cum sunt cele de pe Valea Someşului aşteaptă încă lămuriri de la Minisiterul Administraţiei : „ne-am consultat mai mulţi primari din zonă şi ne-am gândit ca taxa să nu fie mai mare de 100 de lei, că doar nu consumăm mari resurse cu asta, dar aşteptăm noi dispoziţii", explică primarul din Năsăud, Dumitru Mureşan. În schimb la Beclean primarul nu ştie nimic de divorţul administrativ : „nu avem încă o propunere de taxă, nici nu ştiu despre ce este vorba", spune primarul Nicolae Moldovan. Potrivit legii cuplurile pot divorţa amiabil la ofiţerul de stare civilă dintr-o localitate fie dacă au domiciliul stabil sau flotant acolo, fie dacă declară pe proprie răspundere că au avut o locuinţă în localitatea respectivă.

Judecătorii, uşuraţi că au mai  scăpat de divorţuri

Noua procedură va mai relaxa din  activitatea instanţelor judecătoriilor, spun magistraţii : „cu siguranţă că va mai degreva din activitatea Judecătoriei Bistriţa. Va fi mai uşor ca oamenii să se adreseze ofiţerilor de stare civilă sau notarilor decât să aştepte după termene îndelungate, în cazul divorţului simplu. Nu-mi pot da seama cu cât va scădea încărcarea pe instanţele civile, dar estimez că 150-200 de cauze anual la Bistriţa ar putea fi o cifră rezonabilă", spune judecătorul Cătălin Oprea , purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Bistriţa.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite