Din Himalaya într-o şcoală din Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesoarele Liana Ţîrău şi Emilia Bota  lângă arbustul himalayan Caragana
Profesoarele Liana Ţîrău şi Emilia Bota lângă arbustul himalayan Caragana

Un arbust originar din Munţii Himalaya, caragana creşte într-o grădină botanică şcolară din Bistriţa, singura arie protejată a oraşului. Alături de această specie trăiesc arbori rari de pe patru continente ale lumii. Grădina a fost înfiinţată în urmă cu peste jumătate de secol de regretatul profesor Livius Gubesch

Arbust din Himalaya, liliac din Japonia, brad din California, „arbore mamut" din SUA, celebrul Sequoia care trăieşte peste 1000 de ani, eucalipt din Malaezia şi plop din China sunt doar câteva exemple din speciile exotice care există în parcul dendrologic al Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu" din Bistriţa. Alături de cele enumerate mai sunt zeci de specii rare de arbori şi arbuşti de pe patru continente ale lumii. Grădina, care, de patru ani, e singura arie protejată a oraşului, a fost înfiinţată în urmă cu jumătate de secol de regretatul profesor Livius Gubesch, un nume de referinţă în judeţ, pentru a le arăta pe viu elevilor lecţiile de botanică.

Arbori de vârsta unui bătrân

El a adus de la staţiuni şi grădini botanice din Simeria, Turda, Cluj şi Timişoara peste 300 de specii rare de arbori şi arbuşti din Australia, Asia, America de Nord şi Europa. Azi nu mai există nici jumătate dintre speciile plantate atunci. „Grădina, în primii săi ani, avea aproape 3 hectare pe care profesorul Gubesch a plantat zeci de specii şi varietăţi din flora indigenă şi exotică. În 1970 existau în jur de 300 de specii. Acum, din păcate, mai sunt doar 0, 7 hectare şi peste o sută de specii de arbori şi arbuşti", spune profesoara de biologie de la „Liviu Rebreanu", Liana Ţîrău.

Colega sa de catedră, Emilia Bota, afirmă că în fiecare primăvară şi toamnă se organizează campanii de curăţare a parcului cu elevii, în cadrul orelor de profil. „Abilităţile practice erau mai bine prinse atunci decât acum în programa şcolară. Grădina avea atunci inclusiv specii de palmieri pentru ca elevii să vadă cu ochii lor cum arată noţiunile despre care au învăţat din manuale", adaugă Bota. Ea mai povesteşte că una dintre speciile exotice ale parcului este Caragana, un arbust cu flori galbene, originar în Munţii Himalaya, pe care Gubesch l-a adus de la o grădină botanică din Transilvania. 

Cine a fost Livius Gubesch

Rodica Chintăuan, fost cadru didactic, tot de biologie, la acelaşi colegiu, îl descrie pe Livius Gubesch drept un dascăl sever, corect şi foarte muncitor. „Ne scotea să îngrijim parcul aşa cum şi eu, mai târziu, mi-am scos elevii şi am curăţat grădina. Datorită lui m-am făcut profesoară", mărturiseşte Rodica Chintăuan.

Un alt elev căruia Gubesch i-a îndrumat paşii este dr. Mircea Gelu Buta, acum directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bistriţa, pe atunci un apropiat al profesorului. "Mi-a zis că oricare ar fi meseria pe care mi-o aleg, va trebui să o iubesc şi să o practic cu sârguinţă", afirmă Buta. El povesteşte că marea îngrijorare a fostului său diriginte Livius Gubesch era că nu ştia ce se va alege de parcul dendrologic, de florile şi arborii căraţi de el în spinare. Îi era teamă că, după moartea sa, unele specii se vor stinge încet, aşa cum de fapt s-a şi întâmplat.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite