Diana Sălăgean este profesoara care îi învaţă pe miri să danseze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diana Sălăgean predă chimie, iar în timpul liber îi învaţă pe elevi şi adulţi tainele dansului. Are şi pregătire medicală şi a lucrat ca voluntar la SMURD Mureş, cu Raed Arafat.

Diana Sălăgean este o maramureşeancă stabilită la Bistriţa pentru care dragostea pentru dans se îmbină cu meseria de profesor. Ea le predă chimie elevilor de la Şcoala Generală Arcalia, din comuna Şieu-Măgheruş. Tot acolo are şi un opţional de dansuri de societate. Diana nu concepe viaţa fără dans şi muzică. Dansul a însoţit-o peste tot: în şcoală, în liceu, în studenţie. „Dansul e viaţă. Vreau să-i învăţ pe oameni să danseze pentru ei, pentru bucuria lor, pentru socializare şi, dacă vreţi, pentru a transforma energia negativă în energie pozitivă", mărturiseşte profesoara.

Voluntar la SMURD

Când era pe băncile liceului îşi dorea să devină asistentă medicală. De aceea a şi urmat o postliceală în acest sens şi făcea practică la SMURD. „SMURD-ul era la început atunci. Şi colegii mei şi cu mine eram voluntari pe salvare. Ne plăcea enorm ce făceam, chiar dacă, Raed Arafat era foarte sever cu noi. Era un model pentru noi", povesteşte Diana. Ei îi plăcea să lucreze la spital, însă teama de a nu da un diagnostic greşit a purtat-o spre un alt drum.

S-a înscris la Facultatea de Chimie şi Fizică a Universităţii „Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca şi s-a făcut profesoară. În studenţie a participat la cursurile de dans ţinute la Casa de Cultură a Studenţilor. „Atunci mi s-a oferit şansa vieţii mele. Am luat lecţii gratuite de dans de societate, am participat la Festivalul de Dans Studenţesc. Tot gratuit mergeam în străinătate la competiţii. Astăzi nu mai e la fel", explică profesoara.  

S-a căsătorit cu partenerul de dans şi s-a mutat la Bistriţa. „Cred că dansul m-a făcut să mă îndrăgostesc de el. Nu toţi au norocul să se căsătorească cu partenerii de dans", spune Diana.

Din 1997 a început să predea chimie la Şcoala Specială nr. 2 din Bistriţa, dar şi lecţii de dans elevilor interesaţi, gratuit. De-abia de acum 5 ani a început să dea, contra cost, ore de dans adulţilor şi perechilor de miri. Pe ei îi învaţă paşii de vals, tango, slow dance, rumba, samba, cha-cha, rock-and-roll. Cu copiii de la grădiniţă face şi balet. „Îi îndemn pe părinţi să-şi dea copiii la dans pentru că astfel socializează, îşi dezvoltă simţul estetic şi capătă încredere în forţele proprii" este de părere Diana.

Lecţii pentru miri

Ea spune că munca cu adulţii e mai dificilă decât cea cu copiii. „Sunt perechi care mă sună luni şi-mi zic că nunta lor e sâmbătă, interval în care trebuie să-i învăţ paşii de dans pentru piesa cu care vor să deschidă petrecerea", explică profesoara. Într-un timp atât de scurt nu îi este uşor. Majoritatea cuplurilor vor să-şi înceapă nunta cu un vals. „Unii miri vin deja cu o piesă pe care vor să înveţe, însă, în unele cazuri, acea melodie nu li se potriveşte şi îi conving să aleagă o piesă mai adecvată felului lor de a fi", explică Diana.

ÎNTREBARE şi RĂSPUNS

Care vor fi regulile în propriul tău club de dans?

În timp o să am şi propriul meu club de dans de societate, nu de dans sportiv. O să-mi fac propriile reguli. Deja organizez cu cei mici concursuri cu premii simbolice şi jocuri distractive. La mine, toţi copiii câştigă.

PROFIL

 Născută: 25 ianuarie 1972, Şomcuta Mare, judeţul Maramureş

Studii: Şcoala postliceală de Dans Sportiv Reghin

Familie: căsătorită, două fiice

Ce-i place:

Adoră muntele, iarna, zăpada, schiul. „Ne urcăm în maşină şi mergem la schi", afirmă Diana Sălăgean. Ea confecţionează rochii de concurs pentru fiica sa cea mică, Bela, care face dans sportiv. Tot Diana face şi costumele piticilor de la grupa ei de dans. „Cumpăr materiale ieftine de la hala din Decebal şi le fac costume la fel la toţi", explică profesoara.

Ce nu-i place:

„Mă deranjează că trebuie să mă plimb, cu ghilimelele de rigoare, de la o şcoală la alta", spune profesoara. Ei nu-i mai place că orele de chimie sunt puţine şi că dascălii în vârstă nu se pensionează şi nu lasă locul lor celor tineri.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite