Bistriţa: Deţinuţii din Bistriţa vor juca o piesă de Cehov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piesa pe care deţinuţii bistriţeni o vor pune în scenă face parte din activităţile dedicate Zilei Penitenciarelor. Persoanele private de libertate sărbătoresc Ziua Penitenciarelor prin muncă, competiţii sportive şi programe artistice. Aceştia vor juca "Cerere în căsătorie" Cehov

Personalul din cadrul Penitenciarului Bistriţa împreună cu persoanele private de libertate ies zilele acestea din rutină. Aceştia au început deja să sărbătorească Ziua Penitenciarelor, instituită la nivel naţional în data de 29 iunie. Cu această ocazie, deţinuţii au ieşit să presteze muncă voluntară de ecologizare, s-au întrecut în competiţii sportive şi urmează să prezinte şi un program artistic.

Curăţenie pe malul râului

Ieri, 20 de persoane private de libertate au fost în Budacul de Jos unde au curăţat malurile râului. După muncă, au urmat competiţiile sportive de tenis de masă şi fotbal, desfăşurate pe terenurile penitenciarului. Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Bistriţa, Laura Opriş, spune că aceste competiţii sunt benefice pentru deţinuţi, deoarece le dezvoltă spiritul de fair-play, dar şi tonusul fizic.   

„Cerere în căsătorie”

Mâine dimineaţă persoanele private de libertate se vor aduna pentru a urmări un program artistic, pus la cale chiar de câţiva dintre ei. Trupa de teatru „Anonimus”, din cadrul penitenciarului, va juca o piesă de A.P. Cehov: „Cerere în căsătorie”. O mână de oameni foarte creativi au pus pe picioare această formaţie de teatru, care a prezentant până acum mai multe spectacole, chiar şi înafara penitenciarului.

Aceştia au urcat pe scena Centrului Multicultural Sinagoga Bistriţa, au animat atmosfera la Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi şi au jucat şi au ieşit în faţa publicului şi laCentrul Cultural Municipal. „Cerere în căsătorie” va fi, însă, jucată doar pentru personalul penitenciarului şi pentru restul deţinuţilor amatori de artă. Programul artistic se va încheia cu un scurt recital  de muzică, susţinut de formaţia artistică a deţinuţilor.

Cei mai norocoşi, vor avea ocazia, tot mâine, să viziteze secţia de etnografie şi folclor a Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud, dar şi Căsuţa Ţărănească din curtea muzeului. „Fiecare activitate are specificul ei, ajută la echilibrarea psihicului şi le dezvoltă creativitatea celor implicaţi”, comentează Laura Opriş.    

Petru şi Pavel, patronii spirituali ai penitenciarelor

Aceasta coincide cu sărbătoarea Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, deoarece ei sunt patronii spirituali ai sistemului penitenciar românesc. Când Biserica a luat hotărârea de a-i pomeni în aceeaşi zi, a luat în considerare de cursul istoric al evenimentelor:  amândoi au fost martirizaţi în aceeaşi zi, 29 iunie, anul 67. Duminică, la sediul Penitenciarului Bistriţa, P.S. Vasile Someşanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, va oficia o slujbă arhierească.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite