Olimpic internaţional : „Statutul olimpicului se încadrează în nota de mediocritate în care se află şi România pe plan mondial“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are un palmares impresionant cum puţini tineri de 18 ani se pot lăuda. Din gimnaziu, Darius Onul participă la olimpiade şi concursuri naţionale şi internaţionale de matematică, de unde se întoarce acasă numai după ce urcă pe podium. Reuşitele sale însumează nenumărate medalii de aur, argint şi bronz la olimpiade de profil din străinătate, dar şi numeroase premii în ţară, cărora le-a pierdut şirul. În plus, din 2006, Dari

Crede că pentru a răzbate în viaţă trebuie să fii optimist, să gândeşti mereu pozitiv, să iei decizii ferme la momentul oportun, decizii susţinute de fapte, dar şi să te comporţi natural în împrejurările cele mai neobişnuite pe care viaţa ţi le scoate în cale.

De mic copil i-au plăcut cifrele, în care vede o logică aparte. Darius spune că matematica este o ştiinţă frumoasă, ale cărui secrete a început să le dibuiască puţin câte puţin. Participă la astfel de competiţii din pasiune şi din dorinţa de a-şi dezvolta calităţile mentale. „Statutul olimpicului în România se încadrează în nota de mediocritate în care se află şi ţara pe plan mondial, adică, un olimpic este încurajat mult mai puţin decât în alte ţări mai civilizate şi occidentale", susţine tânărul. Pentru el, răsplata unui olimpic care-şi reprezintă cu cinste judeţul şi ţara peste hotare ar trebui să fie recunoaşterea valorii sale adevărate. „La acest capitol, ţara noastră are mari deficienţe în comparaţie cu alte state ale lumii. Recompensele financiare ar trebui să fie consistente, deoarece unii olimpici nu au resurse băneşti şi le-ar prinde bine un sprijin", adaugă Darius.

Merge şi în acest an la naţionale

Aşa cum era de aşteptat, Darius s-a calificat de curând, fără nicio problemă, la olimpiada naţională de matematică, care va avea loc luna viitoare. Speră să ia parte la barajele pentru selectarea lotului care va reprezenta România la Olimpiada Internaţională de Matematică din Kazahstan.

În afara acestor concursuri, olimpicul din Beclean dă teste pentru admiterea la universităţi din SUA şi pentru atestatul de limba engleză care să-l ajute pe viitor. „Fiind în clasa a XI-a mă axez mai mult pe admiterea la facultăţi. Mă gândesc în ce anume să mă specializez. Oricum, îmi voi depune dosarul la universităţi din Statele Unite ale Americii, Anglia şi Franţa, deşi s-ar putea să aleg să învăţ acasă, în România", adaugă Darius.

Recunoscător celor care i-au îndrumat paşii

Olimpicul primeşte o bursă de la şcoala unde învaţă, Colegiul Naţional „Petru Rareş" din Beclean, însă crede că este mai important sprijinul moral pe care şcoala îl poate imprima elevului. „Le sunt recunoscător celor care m-au pregătit pentru performanţă, profesoarei mele de matematică, Lia Săplăcan, şi prof. univ. Dr Vasile Pop de la Universitatea tehnică din Cluj-Napoca", mărturiseşte olimpicul.

Întrebare şi răspuns

Ce a însemnat pentru tine anul 2009?

A fost unul plin cu succese, iar aceasta pentru că, oricât de greu mi-a fost, nu m-am lăsat descurajat. Pentru fiecare din noi este important să ne creăm o viziune optimistă asupra lumii şi să adoptăm o atitudine pozitivă privind modul în care ne percepem viaţa. Aşadar, dacă nu eşti fericit în viaţa pe care o ai, nici reuşitele pe plan profesional nu vor apărea.

PROFIL

Născut: 19 octombrie 1992, Bistriţa

Studii: este în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş" din Beclean

Familie: o soră mai mică, Ingrid de 12 ani, care a obţinut şi ea performanţe la olimpiade       şi concursuri naţionale şi internaţionale de matematică

Ce-i place

Cum adoră călătoriile, Darius a vizitat fiecare continent de pe glob, exceptând Australia. Îi mai place să se uite la filme şi să citească. Practică ski-ul şi înotul.

Ce nu-i place

Detestă tot ce înseamnă viziune limitată sau negativistă.

Premii:

- component al lotului naţional de matematică al României în anii 2006-2009

- două medalii de aur, una de argint şi tot una de bronz obţinute la ediţiile din 2006 până în 2009 inclusiv ale Olimpiadei Naţionale de Matematică    

- o medalie de argint la China Western Mathematical Olympiad 2009

-o medalie de argint şi alta de bronz la Asia International Teenagers Mathematical Olympiad 2009

- o medalie de argint şi alta de bronz la Clock Tower School Competition în 2008 şi 2009

- patru premii I la Concursul interjudeţean „Grigore Moisil" în anii 2006-2009

- trei premii I la Concursul interjudeţean „Al. Papiu Ilarian" în anii 2007-2009

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite