Darisia Creţa este cea mai bună sportivă la Taekwondo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Darisia a obţinut două medalii de aur şi un trofeu la competiţiile naţionale de Taekwondo. Ea crede că acest sport disciplinează.

Darisia Creţa este o tânără din Bistriţa pasionată de arte marţiale. Practică Taekwondo de un an şi jumătate şi are rezultate lăudabile. A primit de curând trofeul de cel mai bun sportiv la categoria senioare a „Cupei Instinct", un concurs naţional desfăşurat în localitatea Feteşti, din judeţul Ialomiţa, în 2010. La această performanţă se adaugă două medalii de aur la competiţia amintită mai devreme şi la Festivalul Internaţional  „Koryo Taekwondo" din Dej. Tânăra povesteşte că, până ianuarie anul trecut, nu ştia ce înseamnă Taekwondo. „În 2009 am mers la două antrenamente şi mi-a plăcut. De-atunci mi-am zis că merită să încerc şi rezultatele vorbesc de la sine", mărturiseşte Darisia. Până să urce pe podium, tânăra s-a pregătit de patru ori pe săptămână, câte două ore, la clubul bistriţean de karate Ilyo, cu antrenorul Marius Muti. „La câteva luni după ce m-am apucat de karate am participat la prima mea competiţie. Din păcate, nu am obţinut nimic, deşi am pierdut la muchie de cuţit. Am fost destul de dezamăgită, dar am mers înainte. Antrenorul meu m-a încurajat şi mereu îmi spunea că atunci când o să câştig, o să iau odată mai multe premii. Aşa s-a şi întâmplat. Am simţit o foarte mare satisfacţie când am luat aurul la Feteşti, iar tot acolo am primit titlul de cea mai bună sportivă la categoria senioare", mărturiseşte tânăra karatistă.

Arte marţiale disciplinează

Darisia este de părere că în Taekwondo trebuie să şi gândeşti, nu doar să-ţi loveşti adversarul. „Acest sport te face şi să gândeşti. Artele marţiale disciplinează", susţine tânăra. Taekwondo se numără printre acele arte marţiale foarte populare ca discipline sportive. Practicat de peste 2000 de ani în Peninsula Coreeană din Asia, Taekwondo reprezintă una dintre cele mai vechi arte marţiale din lume. Taekwondo este faimoasă în special pentru loviturile înalte cu piciorul. Recent a fost încadrată în categoria sporturilor olimpice. „Fiecare antrenament începe cu alinierea tuturor sportivilor pentru salut. Apoi ne încălzim şi începe antrenamentul propriu-zis care durează două ore. Vin la sala de sport a Şcolii Generale nr. 4 din Bistriţa de patru ori pe săptămână, lunea, miercurea, vinerea şi sâmbăta", explică tânăra.

 Vrea să devină inginer

 Fiind în ultimul an de liceu, tânăra şi-a făcut deja planuri de viitor. S-a gândit să-şi continue studiile la o facultatea de inginerie şi management, fie din Cluj-Napoca, fie din Bistriţa. „Vreau să devin inginer. Încă nu m-am decis dacă voi urma cursurile unei facultăţi în Cluj-Napoca sau aici, acasă. Mă mai gândesc", afirmă Darisia.

ÎNTREBARE şi RĂSPUNS

Ai pleca în străinătate ca să munceşti?

Da. Mă gândeam la acest lucru. Dacă aş pleca, aş pleca probabil pentru un serviciu mai bine plătit fiindcă aici, în ţară, nu cred că am şanse să îmi găsesc un loc de muncă care să fie bine remunerat.

PROFIL

Născută: 1 mai 1991, Bistriţa

Studii: este în clasa a XII-a A la Colegiul Tehnic INFOEL din Bistriţa

Familie: o soră de 21 de ani, Oana

Ce-i place

 Adoră sportul şi muzica. Darisia spune că atunci când era mică obişnuia să fredoneze diverse melodii de muzică populară şi uşoară. Timpul liber şi-l petrece ieşind cu prietenii sau în excursii la cabană ori la bunicii colegilor ei.

Ce nu-i place

Detestă oamenii care se laudă singuri şi fac discriminări. Nu agreează tinerii care nu ştiu să-şi organizeze timpul şi preferă să-l piardă aiurea. Darisiei nu-i mai plac adolescenţii care caută senzaţii tari din teribilism.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite