Daniel Condrea, voluntarul care vrea să se facă ghid turistic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elev în clasa a IX-a G la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu" din Bistriţa, secţia germană, Daniel Condrea este un tânăr dinamic care iubeşte activităţile în aer liber.

Activează de un an într-o asociaţie nonguvernamentală, numită Cercetaşii Bistriţei, unde face muncă de voluntariat. Despre aceasta din urmă spune că este un mod de a ajuta lumea fără a aştepta răsplată. Cercetăşia este activitatea lui preferată. Daniel crede că, dacă n-ar fi atâtea lipsuri, lumea s-ar gândit să facă muncă voluntară. „Voluntariatul înseamnă să ajuţi fără să aştepţi ceva în schimb. În urma oricărei activităţi, toţi vor să primească o recompensă, de aceea nimeni nu se oferă voluntar. Pentru mine este de ajuns faptul că reuşesc să îi ajut pe alţii", este de părere Daniel.

Şcoală în Germania

Tânărul vrea să studieze turismul în Germania pentru că în România crede nu ar avea prea multe opţiuni şi pentru că găseşte limba lui Goethe interesantă şi utilă. În plus, citeşte foarte multe cărţi în germană. „Vreau să am şansa de a învăţa în străinătate, unde mi-ar plăcea să mă şi stabilesc Vreau să am libertatea de a-mi alege viitorul, însă aici nu am de unde alege. Nu cred că mi se oferă prea multe opţiuni, chiar dacă termin o facultate în ţara mea şi nu cred că se vor schimba multe până când voi absolvi liceul", zice Daniel.

Acesta cunoaşte mulţi tineri care au terminat o facultate, dar care lucrează acum la supermarket sau benzinărie, fiind norocoşi pentru că au cu ce să-şi umple, cât de cât, buzunarele. Din acest motiv, Daniel Condrea nu vede sensul studiilor superioare în România. A auzit că în multe ţări statul oferă tinerilor, imediat după facultate, locuri de muncă. El este dezamăgit că, la noi în ţară, puţini norocoşi sau cei cu anumite relaţii îşi găsesc un loc de muncă bun.

Detestă să stea în faţa calculatorului

Şi-ar dori să lucreze o perioadă ca ghid turistic, iar apoi să investească într-o agenţie turistică sau chiar într-o mică afacere: să-şi deschidă un hotel. Cum îi place istoria şi are cunoştinţe consistente în acest domeniu, crede că şi le-ar putea valorifica în calitate de ghid turistic, nu doar în faţa colegilor, într-o sală de clasă.Detestă munca de birou, mai ales dacă trebuie să stea în faţa calculatorului. I se pare monoton. Acesta mai spune că, orice ar face, se ghidează după propriile principii încercând să fie cât mai echilibrat şi mai bun.

Întrebare şi răspuns

Mai există modele în România de astăzi?

Nu cred să mai existe modele fiindcă tot ce aud despre ţara mea este corupţia din politică, furturi şi alte numeroase ilegalităţi. Nu pot să-mi aleg un model din domeniile acestea.

Ce-i place

Daniel adoră ieşirile în natură împreună cu cercetaşii, în special, taberele care implică activităţi pe durata mai multor zile. Îi place să citească romane de aventură şi să joace baschet.

Ce nu-i place?

Vremea ploioasă şi ora de chimie! Aceasta din urmă nu-i place fiindcă nu agreează materiile de profil real. „Mi se par complicate şi de neînţeles", crede tânărul.

Profil

Născut: 26  septembrie 1993, Bistriţa

Studii: este în clasa a IX-a G la secţia germană a Colegiului Naţional Liviu Rebreanu Bistriţa

Familie: o soră mai mare

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite