Danemarca vrea agricultori iniţiaţi în IT şi engleză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţenii se pot angaja în Danemarca la vară
Bistriţenii se pot angaja în Danemarca la vară

200 de locuri în domeniul agriculturii îşi aşteaptă aplicanţii până în martie. Cei interesaţi, obligatoriu vorbitori de engleză, pot să-şi depună CV-urile direct pe site-ul agenţiei din Danemarca, după care vor avea o întâlnire cu angajatorii

Bistriţenii care vor să-şi rezerve locuri de muncă pentru perioada de vară pot aplica pentru una dintre cele 200 de slujbe în agricultură din Danemarca, scoase la concurs prin Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Anul trecut, Danemarca a oferit românilor 500 de astfel de posturi, dintre care au fost ocupate doar 180, condiţiile de selecţie fiind foarte stricte. Doar doi bistriţeni, din 40 câte au aplicat, au reuşit anul trecut să ajungă la fermele daneze. Salarizarea este atractivă, însă şi cerinţele sunt pe măsură. Pe lângă cunoştinţe medii de limba engleză, angajatorii cer şi motivaţie pentru muncă fizică grea, pe perioade lungi de timp. „Îmi dau seama că pot câştiga acolo într-o săptămână cât nu câştig aici într-o lună. Dar, sigur că nu e uşor, deşi e o opţiune pe care să o iei mai mult în considerare în perioada asta", spune Mihai Valer, un tână de 25 de ani s-a gândit să aplice pentru un astfel de job.    

Se pot câştiga 500 de euro într-o săptămână

Aplicanţii trebuie să îşi planifice şi plătească ei înşişi transportul către Danemarca şi înapoi. Plata muncii la recoltatul căpşunilor şi mazării se efectueaza întotdeauna în funcţie de cantitate - 0,8-0,9 euro/kg (o medie de 10 -14 euro pe oră). Lucratorii trebuie să culeagă 17 kg./ora astfel încât să câştige 14 euro/oră - dacă nu îndeplinesc acest nivel, lucratorii pot să-şi piardă locul de muncă după 2 săptămâni. Pentru alte feluri de muncă se plăteşte conform contractelor, în jur de 14 euro/oră brut sau dupa cantitatea recoltată. Dar lucrătorii trebuie să fie capabili să câştige salariul minim pe oră). Se lucrează 30-37 ore/săptămână, uneori câteva ore peste program. Deseori munca începe la ora 5 dimineaţa şi se lucrează până în jurul prânzului, timp de şase zile pe săptămână.

CV-urile se depun pe internet

Sezonul de muncă va începe la sfârşitul lunii mai şi se va prelungi până în noiembrie. La recoltarea căpşunilor şi mazării, din luna mai până în luna august, în cele mai multe dintre ferme, muncitorii trebuie să îşi aducă un cort, ustensile de gătit şi haine groase. În ferme se vor asigura spaţii acoperite pentru prepararea mâncării, toalete şi baie. Taxa pentru cazare este între 2 şi 10 euro/zi, pentru a fi acoperite costurile serviciilor de electricitate, apă etc. Aplicanţii trebuie să-şi înregistreze ei înşişi CV-ul în limba engleză pe site-ul danez www.seasonalwork.dk, după care vor avea o întâlnire cu angajatorii, în 10 martie, 2010, la Ploieşti. Termenul limită pentru depunerea CV-urilor este 1 martie 2010.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite