Bistriţa: Cufărul cu „flori de leac”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Cufărul cu „flori de leac”
Bistriţa: Cufărul cu „flori de leac”

Galeria de Artă găzduieşte de ieri expoziţia „Flori de leac”a pictorului Marcel Lupşe. Alături de tablouri, stă şi un cufăr vechi de peste o sută de ani, cu mănunchiuri de plante.

„Flori de leac” este o expoziţie aniversară şi un prilej de bilanţ al creaţiei, având în vedere că pictorul Marcel Lupşe împlineşte astăzi 55 de ani. Mirajul ierburilor este o temă care l-a urmărit aproape o viaţă, şi care i-a fost inspirată, în mare parte, încă din timpul copilăriei sale pe Valea Bârgăului, de unde  a deprins şi pasiunea pentru peisaj. „Nu există teme minore şi teme majore.  Dacă o temă e importantă pentru tine, întotdeauna mai e ceva de descoperit în ea. Lucrezi o temă, dar te lucrează şi ea pe tine  şi ţi se descoperă tot felul de lucruri nebănuite pe care simţi nevoia să le expui”, spune artistul.

Lada cu flori vindecătoare

Mănunchiuri de busuioc, sunătoare şi romaniţă pot fi contemplate şi chiar mirosite la Galeria de Artă, încă de ieri, şi nu numai de pe pânzele lucrate de maestrul Lupşe, ci şi dintr-o imensă ladă plină cu ierburi uscate. Este vorba de un cufăr de călătorie, vechi de peste 100 de ani, a cărui inscripţie arată că, în trecut, a făcut de două ori drumul Americii şi înapoi. „Am primit cufărul de la un prieten, care, la rândul lui, l-a găsit prăfuit într-un pod. E un cufăr de călătorie, dar eu i-am dat altă utilizare. De fapt, a rămas tot un cufăr de călătorie, dar care are ierburi de leac în el şi îl porţi cu tine ca să te vindeci, şi trupeşte şi sufleteşte”, explică Marcel Lupşe.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite