Criză de miei în pieţele bistriţene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul punct de sacrificare a mieilor din Bistriţa, deschis şi avizat de veterinari, este gol, deşi mai sunt puţine zile până la Paşti. Crescătorii de oi din Bistriţa-Năsăud preferă să-şi vândă mieii direct furnizorilor de profil din judeţele Sibiu şi Bihor. Aceştia îi exportă în ţări ca Italia şi Croaţia.

Niciun crescător de oi din Bistriţa-Năsăud n-a venit, până astăzi, să-şi vândă mieii în Bistriţa la punctul de sacrificare deschis pe strada Tărpiului şi avizat de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bistriţa-Năsăud. Aceasta în condiţiile în care mai sunt doar câteva zile până la Sfintele Paşti.

Şeful pieţelor din oraş, Luca Răzoare, spune că punctul de sacrificare are tot ce-i trebuie, îndeplineşte condiţiile impuse de medicii veterinari, însă marea problemă e lipsa mieilor. „Punctul de sacrificare s-a deschis anul acesta puţin cu câteva zile mai târziu faţă de anul trecut. Avem spaţiu, avem măcelari, dar n-avem miei. Să sperăm că până joi apar şi crescătorii", afirmă Luca Răzoare.

16 măcelari, zero miei

La acest punct de sacrificare au fost autorizaţi 16 măcelari care, azi, neavând ce face, îşi ascuţeau cuţitele. „De 18 ani lucrez ca măcelar sezonier. Aşteptăm crescătorii ca să avem ce lucra", afirmă Constantin Măcelar, în vârstă de 48 de ani. El spune că taxa pentru asomarea şi jupuirea mielului e negociabilă. „Poate fi şi 5 lei şi 20 de lei. Diferă în funcţie de miel, dar şi de om, dacă e mai în vârstă scădem preţul", adaugă măcelarul.

În viu, kilogramul de miel costă în jur de 12 lei. „Aşa a fost şi anul trecut în primele zile. După sărbători, preţul scade chiar la 5 lei", susţine şeful pieţelor bistriţene. Acesta crede că această criză de miei este şi din cauza faptului că mulţi crescători aleg să-şi vândă marfa direct la furnizori. Consideră că e mai rapid şi că nu-şi pierd timpul pe drumuri.  

Mieii bistriţeni, delicatese în Italia şi Croaţia

Majoritatea membrilor Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor Montani de Ovine „Dealu Negru" şi-au dat mieii la furnizori de profil din judeţele Sibiu şi Bihor. „Aceştia vin cu maşinile acasă la crescători. Cumpără mieii cu 9,5 lei kilogramul în viu. Un miel are cam 16-17 kilograme. Din preţ se scade 9 lei, preţul crotaliului", explică preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor Montani de Ovine „Dealu Negru", Vasile Turculeţ.

Aceasta înseamnă că un miel viu e cumpărat cu circa 150-160 de lei. Însă din Sibiu şi Bihor e trimis la export şi ajunge delicatesă pe mesele italienilor şi croaţilor. „Aproape toţi crescătorii din asociaţie îşi vând mieii astfel. Mieii din satele bistriţene Ruştior şi Sebiş au ajuns deja în Italia şi Croaţia, dar şi în alte ţări vestice. Italienilor şi croaţilor, şi nu numai lor, le place mai mult acest fel de carne", adaugă Turculeţ.

În magazinele de profil din oraş, kilogramul de miel se vinde la preţuri între 22 şi 26 de lei.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite