Criză de experţi topo în Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Purtatorul de cuvânt al Judecatoriei, Catalin Oprea
Purtatorul de cuvânt al Judecatoriei, Catalin Oprea

Tribunalul pune pe seama lipsei acestora tergiversarea proceselor civile.Cei patru experţi autorizaţi nu pot face faţă volumului mare de cauze şi pe lângă supraîncărcare acuză judecătorii că-i amendează excesiv

Una dintre marile probleme ale celor care-şi revendică terenuri, imobile ori au litigii pe drepturi de proprietate ori moştenire , este expertiza judiciară. Pentru că experţii sunt puţini, finalizarea lucrărilor este o adevărată aventură. Ana Bădescu, este unul bistriţenii care aşteaptă de mai mulţi ani finalizarea unui litigiu pe legea 10 din 2001, pentru dreptul de proprietate asupra unui imobil confiscat în anii comunismului. „Numai laTribunal procesul este din 2007, de atunci aştept expertiza, modificările la ea şi tot felul de completări solicitate . Îl înţeleg şi pe domnul expert că este foarte aglomerat, însă la mine cine se gândeşte? Pierd bani de ani de zile pe avocaţi şi experţi. Este ceva înfiorător", se plânge femeia.  

Purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Bistriţa, judecătorul Cătălin Oprea este convins că lipsa experţilor este principala cauză de întârziere a soluţionărilor în procesele civile: „ Când se ajunge la expertiză, judecătorul nu are ce face, trebuie să aştepte. Au fost situaţii în care, din acest motiv s-au prelungit cauzele chiar şi 5 ani", explică judecătorul.

Şi puţini şi amendaţi

Din cei 40 de experţi cadastrali înregistraţi la Oficiul Judeţean de Cadastru doar patru sunt autorizaţi pentru expertize judiciare. Mulţi dintre cei care erau autorizaţi anii trecuţi au renunţat la colaborarea cu Ministerul Justiţiei, din pricina amenzilor date de judecători, dar şi a întârzierii cu care le erau plătite expertizele: „Noi începem lucrarea pe banii noştri şi plătim cam 300 de lei pe taxe, iar banii pe lucrare intră cel mai devreme în trei luni. În plus unii judecători nu ţin cont de supraîncărcarea nostră şi ne amendează pentru întârziere. Sunt colegi care au avut de plătit chiar şi amenzi de peste 10000 de lei într-o lună", explică Viorel Pop, unul dintre cei patru experţi judiciari de pe lîngă Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

Explicatie foto: Judecatorul Catalin Oprea spune ca lipsa experţilor judiciari este principala cauză de prelungire a proceselor

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite