Cristina Olariu este „poliţist voluntar” şi jurnalist amator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Olariu
Cristina Olariu

La 18 ani Cristina se poate lăuda că a moderat emisiuni de televiziune, a făcut ştiri cot la cot cu ziariştii dintr-o redacţie tv şi s-a implicat trup şi suflet în mai multe campanii împotriva celor care şofează imprudent

Cristina Olariu a intrat în rândul voluntarilor de pe lângă Poliţia Judeţeană încă din clasa a IX-a. În timpul activităţii sale de „poliţist voluntar", cum îi place să spună, a participat la diverse acţiuni de informare în şcoli, dar şi pe stradă. În timp, a devenit cel puţin în şcoala la care învăţa, vocea care aducea problemele în faţă. „Am încercat să mă implic foarte mult , să vin cu idei să fac totuşi ceva. Mai ales în liceul în care învăţ, le povesteam mereu colegilor despre pericolele pe care le pot înfrunta pe străzi, le puteam oferi exemple de măsuri pe care pot să şi le ia. Îmi amintesc că, la un moment dat, profesorii mă rugau să le spun poliţiştilor diverse lucruri sau nemulţumirile pe care le au. Ştiu că era moda magazinelor de vise şi profesorii, dar şi chiar colegii mei îmi spunea că, dacă tot fac voluntariat la poliţie, să le spun poliţiştilor că aceste magazine cu substanţe halucinogene au apărut, că sunt un pericol şi că ar trebui luate măsuri", mai povesteşte tânara.

„Viteza distruge vieţi"

Cristina s-a implicat activ în organizarea celui mai mare marş de prevenire în Bistriţa. „ La sfârşitul lui 2008 am organizat împreună cu colegii mei marşul « Viteza distruge vieţi ». Totul a pornit de la accidentul acela de la Podul Jelnei, unde şi-au pierdut viaţa doi adolescenţi. Prin acţiunea noastră am încercat să atragem atenţia asupra faptului că viteza, neatenţia , lipsa de experienţă, consumul de alcool dar şi entuziasmul acesta tineresc la volan produc tragedii. Am reuşit atunci să senzibilizăm foarte mulţi tineri care au venit în faţă la Măgura, alături de noi, pentru a aprinde o lumânare în memoria victimelor. Eu zic că a ieşit foarte bine şi  a avut impact", mai spune tânara.

Exerciţiul de jurnalism

Pe lângă alte multe activităţi extraşcolare Cristina a păşit şi în lumea de dincolo de ecran. Fascinată de mirajul televiziunii şi-a luat inima în dinţi şi a scris redactorilor unui post tv local că ar vrea să colaboreze. Spre surprinderea ei a fost acceptată şi după stângăciile inerente începutului a ajuns chiar şi în emisiuni live. „La început  aveam emoţii şi când trebuia să merg la diferite persoane pentru interviuri, mă gandeam de două ori înainte să intru în birou. Dar în timp am ajuns să-mi înving timiditatea, iar experienţa de la ASTV  a ajuns să fie poate cea mai frumoasă experienţă pe care am avut-o până acum", explică Cristina. A luat însă episodul televiziunii doar ca pe o experienţă care să o ajute în dezvoltarea personală. „Simt însă că jurnalismul nu este pentru mine ceva ce aş vrea să fac toată viaţa. Chiar dacă acest episode m-a ajutat  să privesc televiziunea cu alţi ochi", mărturiseşte tânăra.

Întrebări şi răspunsuri

Activitatea ta ca voluntar la poliţie a avut vreun ecou în plan personal?

C.O.: Da. Acum sunt în clasa a XII-a şi mă pregătesc pentru admiterea la Academia de Informaţii. Vreau să lucrez în cadrul Serviciului Român de Informaţii, iar voluntariatul în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie a fost unul dintre factorii care au contribuit la decizia mea. Poate a fost chiar decisiv. Părinţii mei au terminat amândoi Academia de Poliţie şi fratele meu Dreptul, dar nu am fost hotărâtă dacă să le calc pe urme sau să fac altceva. Aşa că cei doi ani de voluntariat mi-au prins tare bine.

Unde te vezi peste zece ani?

C.O.: În primul rând, în Bucureşti, pentru că acolo vreau să studiez şi să mă stabilesc.  Mă văd o femeie independetă şi deja cu o carieră, fie în SRI - dacă o să reuşesc la examenul de admitere - , fie ca avocat. Oricum, ceva în domeniile poliţiei sau în cel juridic.

Ce-i place

Cristina îşi păstrează sufletul de copil fin foarte ataşat de jucăriile de pluş. „Am o colecţie mare de jucării care îmi sunt tare dragi şi pe care le păstrez, chiar dacă unele dintre ele s-au deteriorate s-au le-am rupt când eram mică",  mai spune tânăra.

Ce nu-i place

Nu-i plac oamenii insistenţi. „Nu înţeleg de ce cineva, care  vede că nu eşti interesat de un lucru insist.  Nu pot să suport pisălogii", mai spune ea.

Profil:

Născută : 11 ianuarie , 1992, Bistriţa

Studii: Elevă la Colegiul Naţional Liviu Rebreanu

Familie : Un frate

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite