Bistriţa: Portret/ Cristina Rusu este o profesoară care încurajează talentele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Portret/ Cristina Rusu este o profesoară care încurajează talentele
Bistriţa: Portret/ Cristina Rusu este o profesoară care încurajează talentele

De 12 ani este cadru didactic într-un liceu din Bistriţa şi coordonează lucrări de cercetare ale tinerilor pe teme legate de geografie şi protecţia mediului.

Cristina Rusu s-a născut într-o familie de oameni modeşti, în comuna Tîrlişua. De mic copil a avut multe aspiraţii. A dorit să urmeze Academia de Poliţie şi apoi să se specializeze în domeniul juridic, urmând cursurile de Drept. „Mi-a fost  teamă că aceste vise ar costa prea mult şi atunci m-am orientat spre geografie, oricum, aveam rezultate foarte bune la olimpiadele şcolare”, îşi aminteşte profesoara. A terminat facultatea de Geografie, la Cluj-Napoca, a urmat şi un master în acelaşi domeniu şi, de 12 ani, este profesoară de geografie la colegiul bistriţean Infoel. De când lucrează la catedră a învăţat să descopere talentele copiilor şi a reuşit să devină şi un prieten pentru elevii săi.

Are grijă de olimpicii bistriţeni

În fiecare an, pe lângă orele de curs, Cristina îşi face timp pentru a coordona lucrările de cercetare ale copiilor din liceul unde profesează. „În medie, cam 20 de lucrări pe an îmi revin ca să le coordoneaz”, spune Cristina Rusu. Recunoaşte că acest lucru o ajută la obţinerea unor gradaţii de merit, dacă că nu se implică pentru bani, ci pentru plăcerea de a-i ajuta pe copiii care merită să se afirme. „Îmi place foarte mult ceea ce fac şi copiilor le place la fel de mult. Încerc să îi ajut aşa cum pot. Nu mă dau în lături să le listez lucrările sau să le dau sfaturi când au nevoie. Din păcate, aceşti copii nu sunt susţinuţi aşa cum ar trebui. Investesc mult în pregătire şi cheltuiesc mulţi bani pentru lucrările lor de cercetare, dar merită. Performaneţele lor îi fac şi pe ei, şi mă fac şi pe mine, să uităm de clipele grele prin care trecem uneori”, explică profesoara. De curând, a coordonat lucrările a trei elevi care au participat la Sesiunea Naţională de Comunicări Ştiinţifice –Geografie, de la Sibiu, desfăşurată în perioada 7-11 iulie. De acolo, copiii s-au întors cu premiile I şi II şi cu o menţiune.

Un profesor modern

Cristina Rusu spune că generaţiile s-au schimbat mult. „Copii sunt mult mai interesaţi de latura de comunicare în ceea ce li se predă. Vor să facă lucruri pe care să îşi poată pune amprenta. Vor să ştie de ce sunt învăţaţi şi la ce le foloseşte informaţia. Sunt, însă, mulţi profesori care încă nu ţin cont de aceste nevoi ale lor şi pun mare preţ pe cantitatea de informaţii şi nu pe calitatea acestora. Copiii vor şi altceva de la un profesor. Pe lângă menirea de a-i instrui, un profesor trebuie să ştie să fie prieten şi părinte acelor copii”, crede Cristina Rusu.

Ce îi place:

Cristinei îi place sinceritatea şi adoră să meargă în excursii. Iubeşte compania elevilor săi, alături de care îi place să fie nu numai în timpul orelor de curs şi apreciază foarte mult corectitudinea. De asemenea, Cristinei îi place să se disteze şi să îşi trăiască viaţa din plin.

Ce nu-i place:

Cristina detestă făţărnicia. „Nu-mi palce nici modul în care este condusă ţara noastră”, mai spune profesoara.  Aceasta este nemulţumită de modul în care funcţionează sistemul de învăţământ românesc, de lipsa de soluţionare a problemelor din acest domeniu.

Întrebăre şi răspuns

Ce deficienţe există în sistemul de învăţământ?

Ar trebui să existe mai mulţi profesori care iubesc copii şi doresc să se implice activ în susţinerea şi promovarea talentelor lor. Se vorbeşte mereu, în învăţământul nostru de investiţii în infrastructură, dar dacă nu investeşti în personal, nu rezolvi nimic.

Care a fost cel mai comic lucru pe care vi l-au spus elevii?

Un copil m-a văzut cu cineva la un suc şi ma întrebat. „V-am văzut cu cineva foarte urât la un suc. Acum nu ştiu ce să cred: nu aveţi cu cine ieşi în oraş? Că mă invit eu! Nu ştiţi să vă alegeţi cu cine ieşiţi? Că vă dau eu un sfat. Sau vreţi grădină zoologică acasă?  Atunci nu mă bag, fiecare cu plăcerile lui", îşi aminteşte râzând, profesoara.

Profil
Născută: 19 octombrie, 1974, în comuna Tîrluşua, judeţul Bistriţa-Năsăud
Educaţie: Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii Babeş Bolyai, Cluj- Napoca, Master în Ştiinţele Mediului la aceeaşi universitate
Experienţă: De 12 ani este profesor de Geografie la Colegiul Infoel
Stare civilă: necăsătorită

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite