Cristian Vrăzmaş face din breakdance un stil de viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din pasiune pentru acest dans, regizorul de la AS-TV a creat o şcoală pentru puştii care vor să înveţe break-ul

În privinţa dansului care îl pasionează de la 18 ani, Cristian Vrăzmaş este autodidact. Deşi a învăţat mişcările într-o vreme când informaţiile despre breakdance erau relativ puţine, Cristian recunoaşte că unele dintre secrete le-a aflat de la „maeştri", din competiţiile naţionale la care a participat. După descoperirea mişcării breakdance, bistriţeanul a făcut tot posibilul pentru a afla cât mai multe. Chiar şi orientarea sa universitară i-a fost dictată de marea sa pasiune: a terminat facultatea de Educaţie Fizică, iar după absolvire a început o alta, de coregrafie la Baia Mare. Nu a predat niciun moment în învăţământul de masă şi spune că probabil va veni o zi când va îmbrăţişa oficial meseria de dascăl. Deocamdată se mulţumeşte să-i înveţe pe puşti mişcările de breakdance într-o şcoală în toată regula, care se numeşte „In Action".

Şcoala creată de o organizatie neguvernamentală a cărui preşedinte este Cristian oferă şi cursuri de street -dance, dar şi de Akido, un stil de arte marţiale mai paşnic, precum şi aerobic. Cursurile sunt frecventate de aproximativ 200 de tineri şi copii, cel mai tânăr avea 10 ani când a început:„Unii dintre cei care vin la cursurile noastre sunt dintre cei care nu frecventează educaţia fizică la şcoală pentru că părinţii le-au făcut rost de scutiri medicale. La noi însă o iau de la zero, fac pregătire fizică şi abia apoi urmează învăţarea mişcărilor. Deşi break dance este un dans cu mişcări unoeri acrobatice rareori am avut accidente şi doar minore. Cred că un singur cursant şi-a scrintit odată un deget„ dă asigurări Cristian.

Break, luptă în dans

Tinerii care frecventează cursurile „În Action" fac şi pregătire teoretică, din care istoria dansului este de nelipsit. „Dansul a apărut în SUA în cartierele rău famate ca un soi de alternativă la violenţă. În loc să se bată, găştile de cartier se întreceau în aşa numite break-battle, un soi de luptă în dans. A fost o vreme prin anii 80 când dansul a fost interzis în SUA , pentru că deşi promova nonviolenţa adeseori totul degenera în bătaie", sună lecţia introductivă pe care Cristian Vrăzmaş o predă cursanţilor săi. Tânărul instructor are ambiţii mari cu elevii săi: „Îmi doresc să cresc cursanţi care să ajungă să facă performanţă naţională, să-I pregătesc pentru mari competiţii pe care să le şi câştige" dezvăluie Cristian Vrăzmaş câte ceva din planurile sale de viitor.

Ce-i place: dansul, muzica, mai ales jazz şi punk. Îi plac artele marţiale, însă numai cele care nu presupun full contact.

Ce nu-i place: răutatea în general. Detestă bârfa şi invidia

 Din  perspectiva oraşelor pe care le-ai văzut, cum ţi se pare Bistriţa?

C.V.: Bistriţa este un oraş destul de curat.Am văzut altele care sunt cu mult mai murdare. Dacă ar fi doar din punctul  de vedere al periferiilor în Bistriţa nu găseşti nici pe departe atâtea gunoaie câte vezi în oraşe mari gen Cluj. Apoi în Bistriţa oamenii sunt liniştiţi, nu sunt nici atâţia vagabonzi ca în alte oraşe, iar infracţionalitatea este destul de scăzută. Mă bucur că aici nu sunt atâţia şmecheri de cartiere ca în marile oraşe. Cei de la noi sunt mai degrabă să spunem „şmecheri de ţară".

Profil:

Născut: 2 noiembrie 1983, Bucureşti

Studii: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport

Ocupaţie. Regizor montaj, grafică şi design AS-TV Bistriţa

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite