Cristian Nica le explică romilor importanţa educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coordonează diferite proiecte de dezvoltare comunitară pentru persoanele defavorizate şi încearcă să convingă oamenii de importanţa educaţiei în dezvoltarea personală a oamenilor.

Cristian Nica lucrează, de nouă luni, în cadrul Centrului de Resurse pentru Comunităţile de Romi din Cluj-Napoca. Practic, este omul care se asigură că banii europeni acordaţi pentru ajutorarea persoanelor defavorizate social să se materializează în proiecte care să îi ajute pe oameni să treacă peste barierele sociale. Cristian este convins că educaţia joacă un rol esenţial în formarea oamenilor şi vrea ca romii, în special, să îi înţeleagă utilitatea. „Acest proiect cuprinde trei componente. Prima este o parte de mentorat pentru toţi elevii claselor a VII-a şi a VIII -a din cadrul şcolii generale din Budacu de Jos.  În al doilea rând, vrem să venim în sprijinul persoanelor de etnie romă, care nu au posibilitatea de a-şi plăti o calificare profesională. În acest moment, 32 de persoane urmează două cursuri de zidar şi pietrar la şcoala din Budacu de Jos şi primesc o indemnizaţie lunară penru asta", spune tânărul. Ce-a de-a treia componentă, mai explică Cristian, se referă la sprijinirea acestor beneficiari ai proiectului să îşi înceapă propria afacere. „Şase  persoane din Budacu de Jos, care şi-au înregistrat documentaţia la Registrul Comertului Bistriţa-Năsăud", spune Nica.

Oamenii nu pot renunţa la preconcepţii

Cu toate că proiectele de dezvoltare comunitară sunt mai mult decât necesare, Cristian spune că oamenii sunt greu de convins că pot beneficia de ajutor pe gratis. „Ne-a fost foarte greu să-i convingem pe oameni că nu vrem să le luăm bani sau sa le facem vreun rău. Însă, treptat, explicându-le beneficiile intrari în legaliate, au acceptat. Multora  nu le era clar de ce vine cineva de la Cluj saăle ofere consultanţă şi ajutor, fără să le ceară bani la schimb", povesteşte Cristi, care crede că oamenii sunt foarte reticenţi şi pentru că puţine au fost programele care s-au desfăşurat la asemenea amploare până acum, în Bistriţa-Năsăud. „În judeţ, au fost foarte puţine intervenţii , mă refer pentru romi. Pentru a schimba modul în care sunt aceştia priviţi , vreau să demonstrez că şi ei sunt persoane care merită ceva mai mult. De ce romii? Pentru că, în trecut, aceste persoane au fost persecutate şi private de drepturi . Este vorba de egalitatea de şanse, până la urmă", crede Nica.

Întrebare şi răspuns

Ce te motivează să lupţi pentru drepturile oamenilor?

C.N.: Nu mi-am imaginat niciodată ca voi ajunge aici. Am fost plecat doi  ani în străinătate, dar cred că locul meu este în ţară. Am urmat o facultate, am terminat-o cu o notă pe care înainte nu o luam nici la desen sau educatie fizică. Nu mi-a fost uşor, dar sper ca, prin munca mea de zi cu zi, să le explic oamenilor ca mine cât de importantă este educaţia. Cred că astfel mă îndrept sigur către visul meu. Îmi doresc o carieră diplmatică. Iar la anul, când termin masterul,vreau să plec la Academia Diplomatică de la Sorbona.

Ce-i place:

Lui Cristian îi place să citească, în special lucrări ştiinţifice şi mai puţin beletristică. De asemenea, acesta mai spune că îi place să îşi umple timpul liber cu plimbări în aer liber şi să se relaxeze ascultând muzică.

Ce nu-i place:

Cristi nu suportă oamenii mincinoşi şi nici pe cei faţarnici. Acesta mai spune că, dacă ar fi să schimbe ceva la oamenii din jur, atunci ar şterge cu buretele toate prejudecăţile şi mentalităţile învechite.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite