Crimele în serie din Sălcuţa s-au prescris

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fii lui Francisc Trombitaş cer despăgubiri în numele tatălui
Fii lui Francisc Trombitaş cer despăgubiri în numele tatălui

După ce presupusul autor a fost achitat anul trecut, nimeni nu îşi face iluzii că se va afla numele ucigaşului. Familia bătrânului Francisc Trombiţaş, mort şi el imediat după vestea achitării cere acum statului român despăgubiri pentru hărţuirea părintelui

Seria crimelor bizare din Sălcuţa s-a deschis cu moartea, în primăvara anului 1992 a unei localnice, Domnica Macarie şi a unui vecin al acesteia, Ioan Frătean.  Anchetatorii au presupus că bărbatul a fost ucis, deoarece ar fi fost  martor accidental la omorârea femeii. Au urmat doi ani mai târziu alte două crime, victime căzând  două localnice: Anica Rus şi Elena Conţ. Un nou caz de crimă, în 1999, într-o localitate vecină, îi determină să facă o conexiune între cele patru crime anterioare şi ultimul caz, iar legatura lor este cumnatul celei de-a cincea victime, Francisc Trombiţaş.

Moartea cumnatei, veriga lipsă a anchetatorilor

Victoria Trombiţaş a fost ucisă în 18 septembrie 1999. Anchetatorii au stabilit că femeia  a fost strangulată cu un ciorap de nylon, în propria locuinţă din Vermeş, o localitate învecinată Sălcuţei. Atunci cumnatul victimei a devenit principalul suspect, iar după ce l-au arestat, procurorii au tras concluzia că bătrânul Francisc Trombiţaş ar fi autorul tuturor celor cinci crime.

 După 13 luni de detenţie, în care a paralizat, plus alţi nouă ani în care a trăit cu pecetea de criminal în serie, Francisc Trombiţaş  a fost achitat de toate acuzaţiile printr-o sentinţă definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Câteva luni mai târziu, în octombrie 2009, Francisc Trombiţaş a murit. S-a întâmplat exact la 10 ani de la arestarea sa. Avea 73 de ani. „ După ce l-au arestat,tata era prezentat ca un monstru, care trebuie închis pe viaţă. A fost o isterie generalizată. Iar revistele poliţiei îi lăudau pe cei din echipa operativă de la Bistriţa pentru că au prins criminalul în serie ", povesteşte Alexandru Trombiţaş, fiul cel mare al bărbatului acuzat de poliţişti, în prezent rezident în SUA. Pentru tot calvarul îndurat, familia cere acum statului român despăgubiri: „Procesul este pe rolul Tribunalului. În 26 martie avem o nouă înfăţişare", explică avocatul Dan Molnar.

După achitarea singurului suspect în cazul de la Sălcuţa, cele cinci crime misterioase au rămas nerezolvate. Primele patru sunt prescrise pentru că au trecut 15 ani de la comiterea lor, iar ultima se va prescrie în 2014. „Am mari îndoieli că se va afla vreodată cine a comis aceste crime", crede avocatul Dan Molnar, cel care a obţinut achitarea lui Trombiţaş.  Procurorii criminalişti s-au sesizat din nou şi au redeschis cazul, după ce sentinţa de achitare a lui Trombiţaş ajuns la Parchet. Însă numai cel referitor la ultima victimă, confirmă procurorul  Angela Sângerzan, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite