Bistriţa : Portret/ Adrian Crăciunescu susţine drepturile poliţiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa : Portret/ Adrian Crăciunescu susţine drepturile poliţiştilor
Bistriţa : Portret/ Adrian Crăciunescu susţine drepturile poliţiştilor

Este liderul sindical care vorbeşte în numele a peste două treimi dintre poliţiştii bistriţeni. Acesta crede că sindicatelor li se pun uneori piedici din cauză că în Poliţie dictonul „ordinele nu se discută, se execută“ nu a dispărut definitiv.

Adrian Crăciunescu a moştenit pasiunea pentru uniformă din familie. Tatăl său a fost militar de cariera iar el, de mic, şi-a dorit să fie poliţist. „Era o meserie sonoră pentru orice copil, în plus, tata a fost ofiţer de armată şi  mi-a insuflat admiraţia pentru domeniul acesta. Eu mi-am dorit să devin poliţist, iar familia m-a sprijit la maximum“, spune Adrian. A urmat un liceu de informatică, dar nu a fost întrutotul  pasionat  de acest domeniu aşa că, la absolvire, Adrian a ştiut sigur că trebuie să se înscrie la Academia de Poliţie din Bucureşti. La 22 de ani era deja ofiţer de poliţie şi a ales să vină la Bistriţa. Primele amintiri  pe plaiurile bistritene îi strârnesc şi acum zâmbete. „Nu cunoşteam pe nimeni când am venit la Bistriţa. Nu avem o casă, stăteam în chirie. Ardealul l-aş descrie mult mai echilibrat şi cu o rigoare mai mare“ , adaugă Adrian. Frumuseţile locului l-au cucerit repede aşa că, la mai puţin de cinci ani de când a venit în Bistriţa, Adrian s-a căsătorit cu o bistriţeancă şi nu s-a mai despărţit de Ardeal.

A înfiinţat un sindicat la Bistriţa

Cariera de poliţist a lui Adrian adună cinci ani de cercetări penale în cadrul Inspectoratului Judeţena de Poliţie (IJP), patru ani de muncă la Poliţia Transporturi şi un an de când a pus pe picioare o grupare sindicală judeţeană la Bistriţa. Despre iniţiativa unui sindicat la nivel local, Adrian Crăciunescu vorbeşte în termenii unui impuls de moment. „Eram înscris în alt sindicat şi, într-o zi, mi-a căzut în mână o revistă a sindicatului Pro Lex. Mi-am dat seama atunci că politica pe care o practică acest sindicat e mult mai liberală şi am simţit că pot face mai multe decât făceam dincolo. Aşa că am trecut în acest sindicat şi, prin vot, am fost ales lider sindical“, povesteşte Adrian. Sindicatul Vameşilor şi Poliţiştilor Pro Lex Bistriţa-Năsăud  adună peste 60 la sută dintre angajaţii IPJ şi devine, astfel, cel mai reprezentativ sindicat al poliţiştilor din judeţ. „Ca sindicat, în Poliţie, nu e uşor. De-abia am scăpat de un sistem militar şi progresul este greoi. E destul de dificil să treci de faimosul dicton «Ordinele nu se discută, se execut㻓, crede liderul sindical. Cu toate acestea, nu puţine sunt realizările de care se bucură până în prezent. „Am reuşit să înfiinţăm o asociaţie de intrajutorare a poliţiştilor, să câştigăm procese cu ajutorul avocaţilor pe care i-am asigurat colegilor anchetaţi şi chiar am făcut un lucru unic în Ministerul Administratiei si Internelor: publicarea unui calendar cu poliţistele din Bistriţa, ca formă de campanie umanitară. Am adunat astfel bani pentru operaţia unei fetiţe de 13 ani“, mai spune Adrian Crăciunescu.

Întrebari şi răspunsuri

Care este bancul tău preferat cu poliţişti?

 Sunt multe bancuri care îmi plac. Ar fi unul, de pildă, cu poliţiştii şi cu motocicleta. „De ce se ceartă doi poliţişti pe o motocicletă? Pentru că nu ştiu care să stea la geam“, de exemplu.

De ce crezi că lumea are o imagine negativă despre poliţişti?

Probabil, din perioada comunistă. Atunci, criteriile de selecţie ale poliţiştilor erau diferite. Originea socială era preferată în detrimentul pregătirii profesionale. Apoi, probabil mai sunt şi unii care nu ne reprezintă aşa cum ar trebui.

Ce-i place:

Lui Adrian îi place sportul, în special fotbalul. De asemenea, acesta mai spune că, în timpul liber, citeşte literatură clasică sau navighează pe internet. Romanul lui preferat este „Cel mai iubit dintre pământeni“ de Marin Preda.

Ce nu-i place:

Adrian afirmă că nu-i place politica, pentru că acest domeniu nu are principii şi nici televiziunea comercială pentru că se ghidează după dictonul „nu lăsa adevărul să strice o ştire bună“. Tot la categoria lucrurilor care nu-i plac Adrian adaugă duplicitatea omenilor.

Profil

Născut: 5 ianuarie, 1978, Bârlad
Studii: Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza, Bucureşti
Familie: Căsătorit, are un băieţel de doi ani
Ocupaţie: Subcomisar de poliţie în cadrul Poliţiei Transporturi Bistrita-Nasaud

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite