Cozile la spovedit, mai mari decât la supermarket

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Credincioşii au făcut cozi pe ultima sută de metri pentru a-şi mărturisi păcatele
Credincioşii au făcut cozi pe ultima sută de metri pentru a-şi mărturisi păcatele

Încă dinainte de a se face ziuă, bisericile din Bistriţa sunt pline de credincioşi de toate vârstele, veniţi să se spovedească în cel mai lung post al anului. Oamenii sunt de părere că spovedania curăţă sufletul şi că este un gest care ar trebui făcut periodic pentru că îi ajută să depăşească greutăţile de zi de zi. Preoţii spun că, faţă de anii trecuţi, tinerii vin în număr suprinzător de mare să-şi mărturi

Sute de bistriţeni s-au spovedit în Joia Mare. Dintre aceştia, mulţi sunt tineri cu vârste cuprinse între 12 şi 35 de ani. Protopopul Parohiei Ortodoxe Bistriţa-Năsăud, preotul Alexandru Vidican, spune că a văzut ieri zeci de tineri spovedindu-se la biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului din Bistriţa, de lângă sediul Protopopiatului. „Foarte mulţi tineri se spovedesc. Ieri, între orele 6.00 şi 10.00, cât am fost la biserică, au venit în jur de 300 de credincioşi, dintre care circa 50 erau tineri. Am observat că vin mulţi oameni şi din afara Bistriţei, de pe sate, oameni care profită de faptul că au de rezolvat anumite probleme în oraş şi trec de dimineaţă pe la biserică să se împărtăşească şi să-şi spună păcatele", afirmă protopopul. Vidican mai spune că, de regulă, bistriţenii aleg să se spovedească în postului Paştelui, cel mai lung din an, pentru a-şi linişti sufletele. Protopopul mai afirmă că patru preoţi slujesc la Biserica Adormirea Maicii Domnului pentru a evita aglomeraţiile. „Ne-am organizat în aşa fel încât credincioşii din oraş să nu aştepte prea mult", declară părintele Vidican.

Oamenii susţin că este bine să te spovedeşti, că mărturisirea păcatelor îi face să se simtă mai împăcaţi cu ei înşişi, dar şi cu Dumnezeu. „Măcar o dată într-un an este bine să mergi la preot şi să-ţi spui păcatele. Te simţi mai uşor după spovedanie, ai impresia că, după ce vorbeşti cu părintele, o povară ţi se ia de pe suflet şi că, în interiorul tău, ceva te face să mergi înainte şi să treci peste supărările care inevitabil apar zi de zi", zice Rodica Brătfălean, o pensionară de 65 de ani.

Elevii merg cu clasele la spovedit

Profesoare din oraş spun că unii elevi le-au întârziat la ore fiindcă au fost să se spovedească. Părintele Liviu Şugar de la Biserica Trei Ierarhi din Bistriţa declară că, faţă de anii trecuţi, vin surprinzător de mulţi copii şi tineri la biserică, unii chiar cu clasele de colegi. „De la începutul Postului Mare ne-au venit până acum în jur de o mie de elevi care învaţă la Colegiul Naţional Andrei Mureşanu din oraş. Faţă de anii trecuţi, surprinzător de mulţi tineri s-au spovedit", afirmă preotul. Lăcaşul, ca toate bisericile din Bistriţa, este plin de credincioşi încă de la ora 6.00, unde mai mulţi preoţi îi spovedesc pe credincioşi. Liviu Şugar îi sfătuieşte pe oameni ca, în ultimele zile de post, să se împace cu ei înşişi, cu cei din jurul lor, să lase certurile deoparte şi să fie mai buni.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite