Costelia Botezatu-Bob este profesoara care învaţă de la elevi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De patru ani predă limba germană în Bistriţa şi spune că meseria de dascăl nu este plictisitoare, din contră, îi permite să înveţe lucruri noi chiar de la elevii ei.

Costelia sau, mai simplu, „Teia", aşa cum îi spun prietenii şi cunoscuţii, este o tânără profesoară convinsă că în viaţă merită să gândeşti mereu pozitiv şi să nu pierzi nicio ocazie de a învăţa ceva nou în fiecare minut. Crescută într-o familie de dascăli, Teia şi-a găsit, în timp, inclinaţia spre aceeaşi profesie a mamei sale şi spune că, deşi nu a fost alegerea ei iniţială, munca la catedră este o opţiune pe care nu o regretă. „Când eram mică îmi doream să fiu poliţist, make-up artist sau coafeză. Îmi amintesc că obişnuiam să îmi coafez păpuşile", povesteşte, râzând, profesoara. „Mama a încercat să mă orienteze spre un liceu pedagogic, dar eu nu credeam că am suficientă răbdare să pot preda unor copii. Am ales Filologia şi în liceu am descoperit dragostea pentru limba germană", îşi aminteşte Teia. Două persoane au jucat un rol definitoriu în formarea profesională a Teiei ca profesor de limba germană. „În primul rând mama pe care o admir pentru devotamentul şi pasiunea pentru meseria de profesor. Apoi, profesoara mea de germană din liceu, Domniţa Nistea, căreia i-am admirat mereu stilul exigent şi omenia", spune tânăra.

 „Elevii mă provoacă să vin mereu cu idei noi"

În cei patru ani de când predă limba germană la Colegiul Andrei Mureşanu, Teia a învăţat să se impună în faţa elevilor ei şi să le trezească interesul pentru o limbă pe care, aşa cum însăşi recunoaşte, mulţi elevi o consideră greu de învăţat. „Cel mai dificil a fost să îi conving că limba germană se poate învăţa şi că le poate oferi şi satisfacţii. Chiar am avut recent doi copiii pe care i-am pregătit şi care au obţinut locurile I şi II la olimpiada de germană", spune profesoara.  Teia spune că secretul succesului în cursurile pe care le predă se datorează  comunicării şi legăturii strânse cu elevii ei. „ Elevii mă provoacă să vin mereu cu idei noi. În orele mele, îi întreb despre lucrurile care le plac, despre ce au făcut în excursii. Chestiunile pragmatice sunt foarte interesante pentru ei. De asemenea, comunicarea", este convinsă profesoara. Aceasta mai spune că meseria de dascăl, deşi prost plătită, este una care cere oforturi şi oferă satisfacţii în aceeaşi măsură celor care o practică. „Este o meserie din care nu te poţi plictisi. Nu ai acum. Înveţi la rândul tău mereu de la copii. Pe mine elevii mă învaţă să fiu mult mai relaxată, să gestionez lucrurile cu mai mult calm ,dar mă ajută şi să aflu lucruri noi. De pildă, lucrez cu nişte elevi maghiari de la care aflu expresii şi obiceiuri culturale pe care nu le cunoşteam până acum", explică profesoara.

Întrebarări şi răspunsuri

Cum s-au schimbat generaţiile în ultimii ani?

Într-adevăr s-au schimbat mult. Astăzi, elevii sunt mai puţin interesaţi de şcoală şi cred că pot promova şi fără prea mult efort. Aceasta este o consecinţă  şi a sistemului actual de învăţământ care, de multe ori, nu îi evaluează pe copii aşa cum ar trebui. Acordarea de calificative este un exemplu în acest sens. Încă un lucru negativ ar fi şi faptul că elevii de azi îşi depăşesc cu mult vârsta psihologică.

Cum reuşeşte un profesor tânăr să se impună în faţa clasei?

Din acest punct de vedere eu nu am avut probleme până acum. La Colegiul Andrei Mureşanu elevii provin din familii în care lecţia celor şapte ani de acasă s-au predat, iar părinţii elevilor mei sunt foarte implicaţi în educarea copiilor. Oricum, orice dascăl tănăr are modele în generaţiile mai vechi şi aspiră la acelaşi respect din partea elevilor.

Ce-i place:

Teiei îi place foarte mult natura. „Asta, probabil, şi pentru că o mare parte din vacanţele mele le-am petrecut la bunici", crede tânăra. Aceasta mai spune că îi plac oamenii care o înconjoară pentru că sunt persoane de încredere. Programul ei intens, care o ţine „mereu în priză" - cum îi place să spună -, completează lista lucrurilor despre care profesoara vorbeşte cu plăcere.

Ce nu-i place:

Teia  pune mult preţ pe stimă şi rigoare, de aceea nu suportă lipsa de respect în rândul elevilor şi nici lipsa de fair-play. „Uneori, nu-mi place ritmul trepidant  al vieţii mileniului trei, care nu ne permite să  luăm o pauză din agitiaţia cotidianului", este de părere tânăra.

Profil

Născută: 24 iulie 1983, în Bistriţa

Studii: Facultatea de Litere, secţia Germană-Română, la Universitatea Babeş Bolyai

Stare civilă: necăsătorită

Ocupaţie: profesoară de germană

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite