Bistriţa: Portret/ Corneliu Gaiu - "Istoria mare e formată din micile istorii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Portret/ Corneliu Gaiu - "Istoria mare e formată din micile istorii"
Bistriţa: Portret/ Corneliu Gaiu - "Istoria mare e formată din micile istorii"

Lucrează la secţia de istorie a Muzeului Judeţean de peste 30 de ani şi toată pasiunea lui pentru faptele trecutului a început de la istoriile cu Horea şi Avram Iancu

Secţiile de istorie a muzeelor  te duc într-un scenariu atât de captivant, încât puţini se mai gândesc la oamenii care o regizează. Unul dintre ei este Corneliu Gaiu, care din 1976 lucrează la secţia de istorie a Muzeului Judeţean Bistriţa Năsăud. În copilărie visa să ajungă pilot şi a reuşit până la urmă să zboare... înapoi în timp. Părinţii lui erau originari din Munţii Apuseni, strămutaţi în Bistriţa-Năsăud după plecarea saşilor. „Istoria, dacă nu e un dat genetic, mi-a fost transmis prin mediul în care am crescut. De mic, am ascultat poveşti despre Horea, Avram Iancu, le auzeam în casă, la oamenii din jur şi iubirea asta pentru trecut mi-a fost insuflată fără a urmări în mod direct să devin istoric”, povesteşte Gaiu. În liceu a cochetat pentru un timp cu ideea de a urma o carieră în avocatură, dar, în final, a optat pentru istorie.

A devenit arheolog

Istoria artei l-a atras în mod deosebit. Pentru că profesorii lui aveau preocupări preponderente pentru arhitectură, a studiat intens această latură, dar şi celelalte domenii. Când s-a angajat la muzeu, cariera sa de istoric a luat o altă întorsătură: a devenit arheolog. „Ajungând la muzeu, mi-am schimbat sfera de preocupări ajungând să fac arheologie. Aici erau nevoie de specialişti şi m-am angrenat în sondarea antichităţilor. Am deschis şantiere în zeci de locaţii, pentru că toată zona noastră este bogată în vestigii”, spune isoricul.

Vrea să îşi valorifice cercetările

Gaiu se numără printre cei care au făcut investigaţii şi inventariei în momentul în care s-a reconstituit secţia de istorie în actuala locaţie a Muzeului Judeţean. „Marea istorie este formată din micile istorii”, spune el. În ciuda infinitelor cercetări, sunt multe epoci care încă sunt încă „întunecate”, ne spune istoricul. Preocupările sale s-au îndreptat cu preponderenţă înspre mileniul I al erei noastre.  Ceea ce îşi doreşte este ca eforturile sale să nu se materializeze doar în piese de inventar. „Vreau ca ceea ce am identificat în teren să valorific să valoridic complet prin cărţi, studii, să nu rămână doar nişte obiecte obiecte  în depozitele muzeului”, conchide Gaiu.
Corneliu Gaiu este redactor la „Revista Bistriţei”, anuarul Muzeului Judeţean, şi,  împreună cu istoricul de artă Vasile Duda, a publicat „Topografia monumentelor din Municipiul Bistriţa. Centrul Istoric” . 

Întrebări şi răspunsuri

Reţinerea datelor cronologice este o chestiune de memorie?

Niciodată n-am fost preocupat să reţin date, să reţin cifre. Nu o istorie a evenimentelor mă interesează, ci evoluţia unei forme de civilizaţie, a unei mentalităţi specifice unei epoci. Cronologia este doar o ancorare a unor evenimente într-un timp. Dar aveam colegi care reuşeau să reţină cifre şi nume îngrozitor de multe.

Care este civilizaţia care vă fascinează?

Civilizaţia romană şi cea a perioadei de după retragerea romană. M-a fascinat pentru că romanii  introduc spaţiul nostru în civilizaţia greco-romană, cea care stă la baza civilizaţiei europene. 

Ce-i place

Îi place să citească şi se simte în elementul său în postura de redactor a a anuarului muzeului.

Ce nu-i place

Nu-i plac oamenii care cred că le ştiu pe toate, lipsa de profesionalism şi vulgaritatea.

NĂSCUT

27 octombrie 1950, la Dipşa

EDUCAŢIE

Facultatea de Istorie, Cluj-Napoca

PROFESIE

Istoric
FAMILIE
Căsătorit, are un băiat

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite