Cornel Pop este dirijor de muzică sacră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Descendent al unei fmailii de oameni credincioşi, Cornel Pop este arhidiacon şi, de 40 de ani, dirijorul coralei „Andrei Mureşanu", grup profilat pe muzică sacră  

Cornel Pop s-a născut în judeţul Sălaj, în satul Corni, o comunitate de oameni credincioşi pe care îndepărtarea de marile oraşe i-a făcut mai profunzi. Bunicul său cânta în strană la biserică şi i-a transmis, de mic, înclinaţia spre latura religioasă. „Când eram chiar prunc, nu eram încă la şcoală, mă duce abunicul la biserică şi mă lăsa să zic rugăciunile", povesteşte arhidiaconul. A fost încurajat înspre religie şi muzică şi de către mama sa, care era o femeie extrem de credincioasă şi o cântăreaţă a Sălajului. Tatăl său, în schimb, era un om aplecat mai degrabă spre tehnică. „Era un ţăran foarte iscusit şi îndrăgostit de mecanică", spune Cornel Pop. Acesta era pasionat de utilaje, avea moară, batoză şi tractoare, şi era un om înstărit, motiv pentru care în vremea comunismului era considerat un  „duşman al poporului".

Cornel a urmat de la 15 ani studiile teologice la Sibiu, unde a intrat în contact şi cu activitatea corală. După teologie a urmat Conservatorul „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, apoi s-a înscris la Facultatea de Teologie pentru a îndeplini dorinţa părinţilor săi de a-l vedea slujind la biserică. În 1964, a fost repartizat la Năsăud, unde  a ocupat funţia de director la Casa Raională de Cultură. A înfiinţat şi a instruit mai multe coruri de pe Valea Someşului, formate din oameni ai satului care lăsau munca câmpului şi veneau la repetiţii.

În 1968 a pus bazele Coralei „Andrei Mureşanu" la Bistriţa, un grup care a avut de la început o activitate concertistică, dar care poate fi ascultat şi la slujbele duminicale de la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi" din Bistriţa. Corala are, în prezent, 35 de membri, cu vârste cuprinse între 20 şi 60 de ani, printre care şi soţia sa, Florica Pop, de profesie etnograf. Cei care vin la cor trebuie să fie nu doar înzestraţi cu talent muzical, ci şi buni creştini.  „Fiecare om care vine la cor trebuie să fie un bun creştin român şi să-i placă acest lucru.  Alegerea este oarecum naturală. Rămând doar cei cărora le place", explică dirijorul. De altfel, după cum explică el,apartenenţa la un astfel de grup depinde şi de caracterul omului şi de formaţia sa spirituală. „Un astfel de cor îl formează pe om, îl aduce îtr-un spaţiu mai elevat. Muzica este una de factură academică", precizează Cornel Pop. Corala „Andrei Mureşanu" susţine zeci de concerte anual, atât la manifestările cu caracter local, cât şi în lăcaşuri de cult din ţară, cum sunt cele din Bucovina, catedralele din Cluj-napoca şi Sibiu,Mănăstirea Nicula şi multe altele.        

Ce-i place

Iubeşte natura  şi ieşirile în aer liber. În fiecare zi are un program matinal de jogging şi îşi petrece cel puţin o oră ascultând ciripitul păsărelelor şi respirând aer curat. Îi plac drumeţiile împreună cu soţia sa.

Ce nu-i place

Nu-i place faptul că nu se pune prea mare preţ pe activităţile corale şi că profilul lor elevat le atrage reticenţa. Nu apreciază omenii lipsiţi de punctualitate, cei care nu se ţin de cuvânt şi cei care resping educaţia umanistă.

 Întrebări şi răspunsuri

Ce ar zice mama dumneavoastră dacă v-ar vedea acum?

S-ar bucura foarte mult pentru că ea ţinea ţinea să mă vadă în reverendă şi slujind la biserică. Dar s-a mutat în eternitate înainte să i se îndeplinească dorinţa.

Aveţi vreun loc de suflet la care vă întoarceţi?

Sunt mai multe locuri de suflet, lăcaşurile monahale din Bucovina la cre mergem în fiecare an şi care sunt un izvor de linişte şi de spiritualitate. 

Profil

NĂSCUT: 10 mai, 1938, Bicaz, judeţul Sălaj

EDUCAŢIE: Academia de Muzică, Facultatea de Teologie

FAMILIE: căsătorit, are doi copii

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite