Corina Ţifrea luptă pentru binele copiilor
0
De 12 ani conduce cea mai ghinionistă grădiniţă din oraş şi nu a încetat nicio clipă să facă tot posibilul pentru a schimba condiţiile în care învaţă preşcolarii.
Corina Ţifrea este un om care a ştiut mereu că reuşita în viaţă este direct proporţională cu efortul investit în împlinirea unei dorinţe. Poate tocmai de aceea, directoarea Grădiniţei nr. 2 este ceea ce lesne se poate numi un manager atipic: apropiată copiilor, prietena şi confidenta părinţilor, şeful simpatic al colegilor şi directorul pentru care locul de muncă este a doua familie. Din 1998 se află la conducerea unei grădiniţe care, de la montarea unei centrale termice şi achiziţie de mobilier, până la revendicare, incendiere şi relocare a trecut prin toate. „Grădiniţa aceasta a fost primul meu loc de muncă ca şi educatoare. Din 1998 sunt directoarea unităţii şi mi-am zis, când am revenit aici, că ori reuşesc să schimb ceva, ori merg în altă parte. Aşa că am luptat să montăm o centrală termică, pentru că cei mici se încălzeau de la o sobă de teracotă, pe care personalul de îngrjire trebuia să o aprindă de la ora 04.00 dimineaţa", îşi aminteşte directoarea.
Urmărită de ghinion
Rezolvarea problemei juridice a imobilului- grădiniţă şi apoi obţinerea unei finanţări de peste un milion de lei pentru lucrări capitale au fost următoarele provocări cărora a trebuit să le facă faţă. „Dintr-o regretabilă eroare, s-a pierdut finanţarea, pentru că imobilul a fost revendicat şi scos din inventarul domeniului public", rememorează directoarea. Necazurile s-au ţinut lanţ şi după ce s-a clarificat problema juridică, grădiniţa a fost mutată, fiind ameninţată cu prăbuşirea. A urmat o perioadă în care copiii s-au plimbat pe la mai multe grădiniţe din oraş, până la finalizarea unui centru temporar. La scurt timp după mutarea în sediul temporar, clădirea a fost afectată de un incediu. Peste toate aceste încercări, directoarea a trecut cu multă răbdare şi cu susţinerea părinţilor şi a unor binevoitori. „Am făcut lobby permanent pentru a le oferi copiilor condiţii mai bune", spune Corina Ţifrea. Aceasta mai spune că funcţia nu o face să piardă contactul cu cei mici. „Munca de director nu o fac din birou. Îmi place să stau în apropierea personalului şi să fiu în preajma copiilor: să-i văd mâncând, să-i ascult citind, să-i ştiu îngrijiţi, ca şi când ar fi copiii mei", explică directoarea.
Meseria a ales-o pe ea
În copilărie, Corina Ţifrea şi-ar fi dorit să fie profesoară de engleză. Îşi aminteşte că părinţii au îndrumat-o către Liceul Pedagogic. „Era amentalitatea atunci că liceul pedagogic îşi conferea o anumită poziţie socială. Mi-a fost greu să mă obişnuiesc cu decizia aceasta, era şi prima mea experienţă departe de casă.Cu timpul, m-am acomodat şi nu regret alegerea făcută de părinţi pentru mine", crede directoarea. De altfel, lucrul în preajma copiilor îi conferă managerului un dinamism teribil. „Îmi dă un tonus mai bun şi mă ţine mai departe de stresul zilnic", mai spune Corina Ţifrea.
Întrebare şi răspuns
Aveţi regrete din trecut?
Aş fi putut face mai multe, asta e clar, dar tot ce am făcut, am făcut bine. Cred că o femeie poate face şi face o mulţime de lucruri şi nu trebuie redusă la postura de a creşte copii, de a se uita la televizor şi de a citi, din când în când, câte o carte bună. Cea mai mare dorinţă a mea, pe viitor, este să văd finalizată noua grădiniţă din vechea locaţie.
Ce-i place:
Directoarei îi place corectitudinea şi punctualitatea, calităţi pe care le deţine şi le pretinde şi celor din jur. „Îmi plac copiii, natura şi florile şi ador să creez diverse decoraţiuni sau să pictez atunci când am puţin timp liber", mărturiseşte Corina Ţifrea.
Ce nu-i place
Managerului nu-i plac promisiunile neonorate şi minciunile. „Îmi displac lucrurile murdare şi oamenii încrunţati. Nu-mi plac nici persoanele blazate, care nu fac nimic ca să depăşească o situaţie sau să iasă dintr-un impas", mai spune directoarea.
Profil
Născută: 4 mai, 1962, Bistriţa
Studii: Şcoala Naţională de Studii Politice şi Adminsitrative, secţia Relaţii Publice
Familie: căsătorită, are două fete
Ocupaţie: directoroarea Grădiniţei Nr. 2